Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Turkova exmanželka stáhla obvinění

Autor: Ondřej Požár, Miroslav Homola - 
25. července 2008
10:05

AKTUALIZOVÁNO: V pátek přišla k soudu z vazebně stíhaných pouze Kateřina Mauerová, která si opět pečlivě a zcela ledově klidně dělala poznámky. Jako první dnes před Krajský soud v Brně předstoupila bývalá manželka Jana Turka Lucie Turková.

Ta zná Kateřinu Mauerovou z Paprsku, kde poznala jako vedoucí kroužku i Hanu Bašovou. Z Domu dětí a mládeže Paprsek se zná i s Klárou Mauerovou (31), která však dnes k soudu nepřišla. Na lavici obžalovaných tak usedli jen Kateřina Mauerová a Jan Turek.

"Můj exmanžel Jan Turek byl vynikající pedagog, který v Paprsku vedl děti. Chodili za ním rodiče dětí, aby jim pomohl třeba s nemluvnými potomky. A jemu se to dařilo, byl u dětí velmi oblíbený. Exmanžel cvičil i psy. Žádné přepravky na psy jsem však nikdy u nás doma neviděla. Zvířata jsme vozili na zadním sedadle.

V roce 2006 už jsme spolu nežili, ale měli jsme dobré vztahy. O prázdninách se vždy bývalý muž věnoval synovi Jonatanovi. S Janem Turkem jsme se seznámili na střední škole. Později se narodil syn.

Není pravda, co je uvedeno ve spisu, že by mě exmanžel napadal. Byla jsem to naopak já, kdo ho napadl. Je to ostuda! Většinou manžel po konfliktech odcházel se psem na procházku.

Vadí mi, že se to dostalo na veřejnost a do médií. Byla jsem pět měsíců v Domě sv.Markéty pro matky v tísni. Řešila jsem manželské hádky odchodem z domu, exmanžel mě přemlouval, ať se vrátím. On pak usoudil, že manželství už není v pořádku, proto jsem pak od svých rodičů odešla do Domu svaté Markéty.

Pak jsem se vrátila, ale pořád byly konflikty v domácnosti, proto jsem odešla a manžel podal žádost o rozvod. Nikdy se nic nestalo to, co zapsala policie o domácím násilí. Zneužila jsem svých běžných zranění, třeba když jsem upadla. Jednou jsem se zranila i sama. Oni zapsali, co jsem jim řekla," vypověděla žena.

Podlitiny na zádech vysvětlovala tím, že se někde narazila nebo poranila při hře s dětmi. Soudce jí proto přečetl několik let staré úřední záznamy, v nichž si Lucie Turková stěžuje na útoky Turka. Ten ji měl bít, což dokazují i lékařské zprávy. "Fackoval ji otevřenou dlaní, tahal ji za vlasy po bytě, což trvalo hodinu. Měl jí způsobit podlitiny," citoval soudce Pavel Göth. "Chtěla jsem poškodit blízkého člověka. Není to pravda, bylo to účelové z důvodu pomstít se exmanželovi. Trvám na tom přesto, že to vyšetřovala policie a jsou o tom lékařské zprávy. Křivě jsem ho obvinila. Za své chyby by měl člověk pykat. A to, co se tady děje - obvinění nevinných - není legrace a není radno si s tím zahrávat.

Z obžalovaného Turka nemám strach. Je to člověk, kterého si vážím za to, co udělal dobrého pro děti a ostatní lidi. Na policii k výslechu mě loni vezl právě exmanžel, se kterým mám dobré vztahy a on mi rád pomůže," uvedla Lucie Turková.

"Chtěl bych manželce poděkovat za to, co tady veřejně řekla. Máme spolu syna, kterého společně vychováme. Nikdy jsem nemluvil o tom, co bylo mezi mnou a exmanželkou a nebudu o tom mluvit," odvětil Jan Turek.


Eliška Vondráčková Eliška Vondráčková | Miroslav Homola

Svědkyně Eliška Vondráčková

Jako druhá svědkyně před soudem stanula Eliška Vondráčková, spolužačka Kláry Mauerové z vysoké školy. Klára ji představila Aničku (Barboru Škrlovou) jako nalezence z Ukrajiny - nová verze původu při tvorbě identity pro Barboru.

Dokonce se Elišky ptala, zda nezná nějakou bezdětnou ženu, která zemřela, a ze které by se dala vyrobit fiktivní matka Barbory.


Jakub se podle učitelky z Klokánku Jana Zahradníčková. Více zde.

"Ondra chtěl z mých prsou mlíčko," vypověděla učitelka z Klokánku Alena Tomšová. Více zde.

Věci z domu vynášela po zásahu Bašová! Více zde.


CO PŘINESL ČTVRTEČNÍ SOUD:

Byla Kateřina Mauerová vybrána jako oběť? Více zde.

Jeden z pravděpodobných hlavních vůdců kuřimské sekty Viktor Skála vypovídal u soudu. Více zde.

Soud vyslechl 'pravou ruku' Josefa Škrly Pavla Procházku. Více zde.

Podle tvrzení své sestry Gabriely byla Klára Mauerová vzorná matka. Více zde.

O psychickém stavu chlapců vypovídaly dvě vychovatelky z brněnského Klokánku. Více zde a zde.

Obžalovaný Turek si půjčil klec pro psy, která byla využívána při týrání chlapců. Více zde.

Dědeček Ondřeje a Jakuba neměl prý o jejich týrání ani tušení. Více zde.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání