Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chlapci neměli návyky, měli jizvy a rvali se!

Autor: Ondřej Požár - 
24. července 2008
10:24

Jako druhá dnes u soudu v kauze Kuřim vypovídala teta z Klokánku Lenka Malhocká, která o chlapce pečuje od loňského května, kdy do azylového zařízení Fondu ohrožených dětí přišli.

A odhalila některé šokující poznatky o bratrech Ondřejovi a Jakubovi.

Kluci třeba podle ní neměli stravovací návyky! A Ondra neměl hygienické návyky. "Musela jsem je naučit zametat po sobě drobky po jídle na stole i na zemi. Chtěla jsem, aby si po jídle po sobě uklidili. Ondra vůbec neznal některá jídla. Viděla jsem jeho záběry z komory v Kuřimi, jak tam jedl, takže jsem se ho nevyptávala, jak dřív jedl. Když jsem ale třeba dala Ondrovi namazaný krajíc chleba, tak prskal, vrčel, válel se po zemi," popsala Malhocká.

Když chlapce první den v Klokánku sprchovala, viděla na zádech a zadečku Ondřeje velké tmavé jizvy. "Ptala jsem se Ondry, kde k tomu přišel. On se obrátil na Jakuba, ať mi to řekne. A Jakub řekl, že byli na táboře, spali v indiánském stanu týpý a poštípali je tam sršni. Moc jsem tomu nevěřila. Jakub měl řezné rány na zádech a v tříslech, Ondra je měl taky. Jednou Jakub při sprchování začal mluvit o Ondrovi, kterého měli vést někde na chodbě a pak Ondra křičel," vypověděla.

"Když jsme byli loni v květnu na zahradě u Klokánku, přijel za nimi jejich táta Radek Coufal. Hned po něm dorazili prarodiče Mauerovi a tři minuty po nich teta chlapců Gabriela Pokorná. Ta s chlapci mluvila, ale bylo to podezřelé, tak jsem návštěvu rychle ukončila," uvedla vychovatelka.

Kluci se jí později zmínili, že byli zavřeni s Aničkou v bytě v Brně-Juliánově v nějaké šatně. "Říkali, že táta je nebil. Maminka prý byla zlá a pálila je cigaretami. A když o něčem mluvili, tak zmiňovali konkrétní věci. Třeba řekli, že maminka sice nekouřila, ale kupovala si cigarety, zapálila je a pak je s nimi pálila! Taky popisovali, že je teta Katka svazovala a dovlekla k mamince," popsala Malhocká svěřování kluků s hrůznými zážitky.

Ondřej s Jakubem se prý dokázali v Klokánku rvát o hračku, která se jim líbila. "Nedokázali spolu hrát Člověče, nezlob se! Hádali se. Ondra měl špatnou slovní zásobu. Díval se třeba na pohádku v televizi a ptal se, co to postava v televizi říká, vůbec neznal některá slova. To jeho vyptávání na slova trvá dodnes.

Kluci podle ní určitě udělali v Klokánku pokroky v chování. Občas se ale stane, že se porvou. "Jsou tím poznamenaní," míní Malhocká. Dodala, že Jakub byl po každém policejním výslechu rozhozený a těžce to nesl. "Kluci počítají s tím, že půjdou k tátovi. Ten k nim každý týden do Klokánku chodí, nosí jim dárky a je s nimi," nastínila budoucnost bratrů pečovatelka.

Potvrdila dřívější výpověď šéfky Klokánku Ditty Pokorné, že si Ondřej s Jakubem rádi hrají na různá zvířátka, nejradši prý na pejsky. "Kubík si odmalička hrával hned od rána na medvídka, tvrdil, že ten den je medvídek. Hrál si i na tygříka," uvedla se slzami v očích Klára Mauerová.

Krátce poté v 10.08 hodin požádal obhájce Jana Turka Milan Staněk, zda jeho klient může kvůli nevolnosti opustit na půl hodiny jednací síň. Soudce to pobledlému Turkovi povolil a soud jedná v jeho nepřítomnosti. Do ohrádky pro svědky přistoupila Lenka Nazarejová, bývalá spolužačka Kateřiny Mauerové, která zná i Kláru.

 

Soud vyslechl i dědečka chlapců. Ladislava Mauera. Více zde.

 

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání