Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klára byla vzorná matka, zmanipulovali ji!

Autor: Ondřej Požár - 
24. července 2008
12:34

Jako poslední dopolední svědkyně přišla do soudní síně sestra Kláry a Kateřiny Gabriela Mauerová (36), která byla dříve provdaná Pokorná a nyní se vrátila k dívčímu příjmení. Kláru označila za vzornou matku.

"Byla mi vzorem, jak zvládala péči o dva kluky. Chtěla jsem být tak dobrá matka jako ona," zdůraznila Gabriela. Naproti tomu otázky, jak hodnotí působení v celé kauze své druhé sestry Kateřiny zcela ignorovala.

S chlapci a sestrou se pravidelně stýkala až do léta 2006. Od konce roku 2005 však už Klára rušila různé domluvené schůzky a akce, protože jí chodily SMS zprávy, že brzy přijede Anička. Předloni v lednu chtěla Kláře pomoct. "Pomáhala jsem jí, protože Anička vyžadovala neustálou pozornost. Musela jsem ji držet za ruku, když šla Klára pryč. Věděla jsem, že se Klára snaží o legalizaci Aničky. Stala se prakticky její maminkou. Anička na ní visela. Katka i Klára říkaly, že se to musí zlegalizovat, aby to bylo oficiální, aby mohla Anička chodit do školy," uvedla svědkyně.

Od léta 2006 do loňského května vůbec kluky neviděla. "A s rodiči jsme to nesli velmi těžce, protože jsme na kluky byli zvyklí. Pořád se to natahovalo. V září 2006 měla být oslava v rodině, ale pak se to zase odložilo, protože pan doktor to nedoporučil stejně jako společnou oslavu Vánoc. Pak se to odkládalo kvůli soudu s Aničkou. Klára říkala, že až skončí soud, tak zase budeme všichni spolu," vypověděla Gabriela Mauerová.

Klára jí o Aničce sdělila, že zažila šokující dětství a týrání. A Gabriele vykládala o Aničce i Kateřina. "Bylo nám řečeno, že Anička je hodně nemocná, že ji musí nosit do schodů. Klára mi poprvé o Aničce řekla někdy v druhé půlce roku 2005, když jsme spolu jely v autě. Říkala, že pečuje o nemocnou holčičku, která byla nonstop na umření. Anička prý prodělala klinickou smrt, ale přežila to. Klára mi říkala, že by o Aničce neměla vůbec mluvit, protože to je nelegální péče, proto by to mělo být utajované.

Anička měla být podle Kláry v norském dětském domově, protože byla týraná. Nějaké neoficiální organizaci se ale podařilo holčičku vysvobodit a poskytnout jí pomoc. Mělo to být utajované kvůli tomu, že ta organizace nebyla oficiálně registrovaná. Moc se nám to nelíbilo, ale Kláře jsme věřili. A vůbec by nás nenapadlo, že by měli být kluci týraní. Klára byla strašně strhaná a utahaná, ale nezbylo nám nic jiného, než čekat, až to skončí.

Vůbec by mě nenapadlo, že holčička je vlastně dospělá žena. Anička mluvila o Erikovi, se kterým v Norsku utíkala. Když se šla Anička koupat, čekali jsme s Klárou u klíčové dírky a pozorovali ji, jestli nechce utéct oknem z koupelny. Vztah Kláry k Aničce byl bezmeznou láskou," uvedla Gabriela.

Předloni v lednu jí Klára řekla, že Anička utekla. A požádala sestru, aby jí pomohla Aničku hledat. Našly ji na horách. "Anička na sebe nenechala sáhnout. Odvezly jsme ji domů," dodala. Podle ní je celý případ šílenou a hroznou hrou.

Kateřina podle Gabriely vozila Aničku od Doktora. "O Vánocích 2005 začala mít Katka psychické problémy. Měla skelný pohled a nevnímala. Vůči Kláře byla nevraživá. Klára říkala, že se Katky bojí a radila se o tom s Doktorem. Ten měl být z nemocnice v Brně-Bohunicích. Později ale Klára říkala, že to už je v pořádku," sdělila nejstarší ze sester Mauerových.

O přestěhování Kláry do Kuřimi neměla tušení. "Nechápu to týrání! Teď už to nechápe ani Klára. Vím, jakým způsobem byla Klára manipulovaná. Pochopila jsem, že manipulace má šílenou moc. Klára byla postupně připravovaná na to, že někdy mohou nějaké atypické metody Aničce pomoci. Byla tak vystresovaná a nevyspalá, že sama pořádně neuvažovala. Klára nikdy neměla ráda násilí. Anička štvala kluky proti Kláře. Ta věřila Doktorovi. A my jsme se k ní nemohli nijak dostat. Její myšlení se otočilo a dělala věci, za které je teď obžalovaná," míní Gabriela Mauerová.

O Barboře věděla, že bydlí s Kateřinou a je to hudební skladatelka. "Věděla jsem, že Barbora je nemocná a údajně není mezi živými. Pak jsem viděla její fotku v novinách a volali mi novináři. Překvapilo mě to!" řekla.

Zažívala stres, když se tři dny starala s Klárou o Aničku. "Byly tam šílené obrázky. Bylo mi z toho strašně. Držely jsme v noci s Klárou Aničku za ruce a já jsem Kláru obdivovala, jak to zvládá. Klára se chovala k Aničce krásně, držela ji v náručí, hladila ji a Anička pořád říkala Maminka, maminka! Bylo to krásné," měla slzy na krajíčku Gabriela.

O týrání chlapců a zatčení Kláry se dověděla od rodičů a Katky. "Chtěla jsem, aby mi to vysvětlili. Bylo to hrozné. Nedokázala jsem to pochopit," plakala svědkyně. Podle ní se měl utužit i vztah otce s chlapci, ale až později. "Otec s tím byl srozuměn a nesmělo se to nikde říkat," dodala.

Všechny instrukce podle Gabriely dával Kláře Doktor. "Často jí posílal SMS zprávy. A Klára se nesměla obrátit na jiného lékaře. Měla velkou důvěru v tohoto Doktora a nenapadlo ji, že by to mohl být někdo jiný. Byla tak zmanipulovaná, že Doktora ve všem poslechla. A věřila, že vše musí být utajené, aby se mohla o Aničku starat," zdůraznila Mauerová.

Jí a rodičům bylo divné, že Klára poslouchá jen Doktora. "Ale nenapadlo nás, že žádný Doktor neexistuje!" odvětila Gabriela na dotaz obhájců. Barboru Škrlovou viděla jen párkrát. "Měla dlouhé vlasy. A neviděla jsem tam absolutně žádnou spojitost s Aničkou, která byla hubená a slabá a museli ji nosit do schodů. Tu spojitost jsem pochopila až poté, co jsem viděla fotky Barbory, když byla štíhlá," vysvětlila.

Podle ní Katka vedla Jakuba v kroužcích v Paprsku. "Ke klukům se Katka chovala hezky. Jezdila s nimi na tábor a na výpravy. K Jakubovi měla Katka blíž," upřesnila.


O psychickém stavu chlapců vypovídaly dvě vychovatelky z brněnského Klokánku. Více zde a zde.

Obžalovaný Turek si půjčil klec pro psy, která byla využívána při týrání chlapců. Více zde.

Dědeček Ondřeje a Jakuba neměl prý o jejich týrání ani tušení. Více zde.

 

 

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání