Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kolinský radil, aby se Barbora nevracela z Norska domů!

Autor: Ondřej Požár - 
24. července 2008
14:18

Jako první odpolední svědek předstoupil Pavel Procházka, pravá ruka vůdce sekty Josefa Škrly. Jeho dceru Barboru (34) zná nejdéle ze všech šesti obžalovaných. Ze skautského oddílu zná už 17 let Jana Turka.

Zná i sestry Mauerovy a Hanu Bašovou zvanou teta Nency, která se stejně jako Jan Škrla (26) a jeho sestra Barbora dnes soudu neúčastní.

Procházka navíc asistoval u pobytu Barbory ve Skandinávii, kde se vydávala za třináctiletého Adama Fahrnera. "Byl jsem u setkání Josefa Škrly a Barbory s právníkem Josefem Kolinským v Brně a v Norsku a Dánsku," potvrdil Pavel Procházka. Cestu do Skandinávie si zčásti platil sám, zčásti mu ji hradil Josef Škrla.

Procházka prý nevěděl, že se Klára stará o Aničku, kterou ztělesnila právě Barbora Škrlová. "To jsem se dověděl až z médií. Josef Škrla zůstal v zahraničí na doporučení Kolinského. Ten jim doporučil, aby se ani Barbora, ani její otec nevraceli do ČR. A říkal, že se Barbora ani nemusí vracet, protože tehdy nebyla stíhaná. Kolinský říkal, že pokud se Barbora vrátí domů, tak ji zavřou do vězení na několik měsíců a budou ji zkoumat psychiatři. To by pro ni byla vzhledem k jejímu psychickému stavu katastrofa," prozradil svědek.

Tvrdí, že jen pomáhal Josefu Škrlovi vyřešit jeho rodinnou situaci. "Nevěděl jsem, jak se dostala Barbora za hranice. Kolinský telefonoval Škrlovi do zahraničí. Škrla mu řekl, že nejlepší bude, když Barboru pozná osobně. Proto Kolinský cestoval do Švédska za Škrlou," vysvětlil Procházka.

Ten se považuje za přítele Josefa Škrly, s nímž dokonce jeden čas společně podnikal. "Podnikání se utlumilo kvůli honu na Barboru. Se Škrlou jsem se potkal naposledy někdy loni na podzim, kdy jsem jel pracovně do Švýcarska. Potkal jsem se tam s ním někde u hranic buď v Německu nebo Švýcarsku. Řešili jsme spolu nějaké obchodní otázky," upřesnil.

Potvrdil také, že pomohl Janu Škrlovi a Janu Turkovi kontaktovat právníka Kolinského kvůli jejich trestnímu stíhání za týrání. "Kolinský byl tenkrát velmi rozčilený, že Jan Škrla ve výpovědi zmínil tajné služby, které na něj a jeho rodinu dělaly nátlak. Od té doby od toho dal Kolinský ruce pryč," řekl Procházka. Podle něj oba stíhaní mladí muži tenkrát vinu při schůzce u Kolinského popřeli.

Při Procházkově výpovědi se Kateřina Mauerová zuřivě dohadovala se svým obhájcem Pavlem Holubem. Svědek popřel, že by Kolinskému nosil okopírované části trestního spisu kauzy Kuřim.

Odmítl také svědectví Kolinského, který u soudu tvrdil, že Jan Škrla při popisování mučení chlapců plakal a Jan Turek přiznal, že při týrání kluků na chatě ve Veverské Bítýšce chodil ven zvracet, protože mu to nedělalo dobře.

"Nic takového při schůzce u Kolinského nepadlo. Ale chápu, proč to doktor Kolinský říká. On mi řekl, že není placený jen za to, že lidem pomáhá, ale i za to, že lidem škodí. Myslím, že Kolinský se bál, že by kauzu mohly řešit jiné policejní složky než Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, kde měl z dřívějška kontakty, protože tam pracoval jako vedoucí. Řekl mi, že pokud Jan Škrla neodvolá tvrzení o tajných službách, tak hodí přes palubu i Jana Turka a postará se, aby mladý Škrla šel před soud," míní Procházka.

Kolinský mu říkal, že dokáže vytvořit věrohodné konstrukce, kterým každý uvěří. "Scházeli se u něj podivní lidé," řekl také o Kolinském Procházka, který Kolinskému za zastupování Barbory dal asi 120 tisíc korun.

Ten také rázně odmítl, že by se ze skautského oddílu Mravenci stala sekta! Přiznal ale, že se účastnil náboženského obřadu Poselství Grálu v Rakousku v roce 1989. "Podstoupil jsem obřad zvaný zpečetění. Nikdo nikomu nic nevnucoval násilím, byla to každého svobodná věc. Tak jsem to já cítil," zdůraznil Pavel Procházka.

Podle něj Josef Škrla zastupoval Hospodářský podnik kanceláře prezidenta Ázerbájdžánské republiky. "Viděl jsem pověřovací listiny!" tvrdí bývalý Škrlův spolupracovník a obchodní partner.

K Janu Turkovi Procházka prohlásil, že to byl skvělý vedoucí skautského oddílu Vlčata, kterému se rodiče nebáli svěřit své rodiče. Podle svědka v roce 1996 vyšetřovali Mravence policisté, protože jejich bývalý člen Dvořáček se snažil legendou o sektě zakrýt své kriminální jednání.

"Barbora byla křehká jemná dívka, byla vyděšená. S novináři mluvila v Kodani spontánně. Vnitřně měla svůj svět, ale byla ovlivnitelná a poslouchala autoritu. Je možné, že si prožila všechno, o čem psala média. Kdo Barboru zná, tak ví, že by nebyla schopná ublížit dítěti. Ona by nezašlápla mravence! Je možné, že byla zmanipulovaná. Ale to, že je teď zavřená ve vazbě, je vlastně taky týrání," soudí Procházka.

Josefa Škrlu označil za výborného vedoucího oddílu Mravenců, který dostal na starosti nepřizpůsobivé členy jiných oddílů.


Podle tvrzení své sestry Gabriely byla Klára Mauerová vzorná matka. Více zde.

O psychickém stavu chlapců vypovídaly dvě vychovatelky z brněnského Klokánku. Více zde a zde.

Obžalovaný Turek si půjčil klec pro psy, která byla využívána při týrání chlapců. Více zde.

Dědeček Ondřeje a Jakuba neměl prý o jejich týrání ani tušení. Více zde.

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání