Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kuřim: Klára se prý o kluky vzorně starala

Autor: Ondřej Požár, Miroslav Homola, jos - 
24. června 2008
10:33

U brněnského soudu probíhá výslech dalších svědků. Včetně babičky Elišky Mauerové a otce týraných chlapců Radka Coufala. Ten řekl, že si nevšiml, že by chlapci nějak trpěli.

Kromě babičky Elišky Mauerové (její výpověď najdete zde) je předvolán i soukromý detektiv Josef Kolinský. Kolínský působil jako právní zástupce Barbory Škrlové a doprovázel ji na její cestě po severu Evropy. Sešel se i s otcem Barbory Josefem Škrlou.

Kolinský se později vzdal zastupování Barbory Škrlové a k případu nic říkat nechtěl - argumentoval tím, že má právo na mlčenlivost - té byl ale nakonec pro potřeby brněnského krajského soudu zbaven. (Kolinského výpověď čtěte zde).

Na seznamu svědků je i člen Mravenců Radim Mikš, který napsal Kláře vzkaz, že Anička neexistuje.

Obvinění se omlouvali, svědci nic nevěděli

Z vazby eskorta přivedla jen Kláru (31) a Kateřinu (35) Mauerovy. Barbora (34) a Jan (26) Škrlovi se písemně omluvili. Přítomný je i Jan Turek (32). Hana Bašová (28) zvaná teta Nency není u soudu od začátku.

(Jak probíhal 3. den soudního stání čtěte zde).

Jako první vypovídala externí pracovnice Domu dětí a mládeže Paprsek
Petra Fiedlerová, která vyučovala tělocvik. "Znám Katku a Hanu Bašovou.
Stýkala jsem se i s Janem Turkem, který cvičil kluky. Míjeli jsme se v
šatně. Někdy v říjnu 2006 jsem v zamčené místnosti objevila chlapce, který seděl u stolu. Nemluvil. Vstal a poodstoupil od stolu. Nebyl přivázaný. Bylo mu asi sedm let. Měl světlé vlasy. Přišel mi stydlivý a zaražený. Mluvila jsem na něj. Po třech větách si zase sedl. Nic zvláštního jsem na něm nepozorovala. Přivřela jsem dveře a šla se zeptat Nency, kdo to je. Ona řekla, že to je v pohodě a šla se mnou k té místnosti. Byla překvapená, že se na kluka ptám. Ona zamkla dveře a já jsem šla cvičit s dětmi. Na událost jsem zapomněla. Až když jsem to později viděla v televizi a slyšela známá jména, tak jsem si na to vzpomněla," řekla Fiedlerová.

Ředitel dětského domova Paprsek Karel Kyncl také o týrání přímo v Paprsku nic netušil, když se to dozvěděl z médií, rozvázal s Kateřinou Mauerovou pracovní poměr. (Co řekli týraní chlapci si přečtěte zde).

Ještě před výslechem Petry Fiedlerové navrhl Katčin obhájce Libor Hlaváč, aby soudce přečetl výpovědi Kláry Maureové z loňského srpna a října, v nichž uvádí jiné informace o počtu lidí na chatě ve Veverské Bítýšce než řekla u soudu. V srpnu vypověděla, že na chatě byli jen Turek a Škrla.

"Měli měnit hlas, aby to vypadalo, že tam je víc lidí a chaos," uvedla Klára. V říjnu ale policii sdělila, že na chatu přijela i Nency, která tam byla u týrání v komoře. "Nechtěla jsem tenkrát nikomu ublížit. Je ale pravda, že tam tehdy Bašová byla," řekla dnes Klára. (Výpověď Kláry Mauerové si přečtěte zde).

Deník Barbory Škrlové

Klára Mauerová také potvrdila, že četla Barbořin deník s obrázkem Harryho Pottera na deskách, který jí soudce Pavel Göth ukázal. "Jsou tam esemesky, které probíhaly mezi mnou a Katkou a Doktorem. Je tam i to, jak probíhala moje péče o Aničku. Ten deník byl pro mě důležitý. Anička byla tehdy v nemocnici. Cítila jsem z poznámek, že Aničku zanedbávám. Jsem přesvědčena, že to je písmo Báry. Působilo to na mě, že mě kontrolovali," uvedla Klára.

Otec nic netušil

Bývalý manžel Kláry Mauerové Radek Coufal o týrání synů neměl tušení. "Je to pro mě nepochopitelné!" tvrdí Coufal. S Klárou byli manželé 10 let. Vzali se v roce 1996 a rozvedli předloni. "Klára o syny vždy vzorně
pečovala. I po rozvodu jsem je vozil do kroužků, Jakub hrál basketbal,

Ondřej chodil na hokej. S chlapci se nyní stýkám dvě hodiny týdně a jednou za měsíc máme vycházku o víkendu s dohledem. Někdy jsou smutní. Ale návštěvy v Klokánku vedou v duchu normálního života, spíš si hrajeme, aby byli v pohodě," řekl Radek Coufal. (Více z výpověďi Radka Coufala si přečtěte zde).

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání