Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Otřesné výpovědi Ondry a Jakuba

Autor: op - 
18. června 2008
14:20

Soudce četl otřesné výpovědi týraných chlapců Ondry (8) a Jakuba (10) z kuřimské kauzy. Popisovali v nich bití rákoskou, zavírání do psích klecí a topení v lavoru s vodou. Jejich matka Klára Mauerová situaci nezvládla.

Mauerová ještě před začátkem požádala eskortu, aby ji vyvedli ze soudní síně. "Nezvládla bych to, nechci být u toho," řekla. Vrátila se až po konci čtení.

Z výpovědí chlapců vyplanulo, že Jakub na fotografii poznal obžalovaného Jana Turka, který mu na chatě daval pytel na hlavu a pak ho pálil cigaretou.

Otřesné svědectví osmiletého Ondřeje

Policisté vyslýchali Ondřeje celkem třikrát. Jeho první výpověď z 9.května 2007 unikla do médií. Chlapec v ní popisoval hlavně zavírání do komory v bytě v Krásného ulici v Brně a do kobky pod schody v domku v Kuřimi. Před necelým rokem - 25.června - pak vyprávěl, jak ho máma pálila cigaretou. Stalo se to na chatě.

Líčil znovu zavírání do komor a místností v Domě dětí a mládeže Paprsek v Brně, kde mu teta Nency (Hana Bašová) přilepovala ruce ke stolu a bila ho. Nejotřesnější jsou však detaily mučení, popsané Ondřejem loni koncem listopadu.

"Na chatě mě bila mamka páskem a bambusovou tyčí. Do zadečku mě bilo víc lidí. Neviděl jsem je, měl jsem pytel na hlavě, byl asi přivázaný provázkem. Pálili mě cigaretou (a ukázal na třísla), nadávali mi. Pálil jsem se sám na noze cigaretou, dala mi ji maminka. Klec jsem měl na zemi u okna. Čural jsem do misky. Taky tam byla na zemi rozsypaná mouka, musel jsem v ní stát a nepohnout se, aby v mouce nebyly šlápoty. Nařídila mi to Katka. V noci jsem nemohl v kleci spát. Měl jsem tam deku, byl jsem zkroucený," vypověděl policistům Ondra.

Na chatě, kde došlo i na osahávání chlapce, se schoval za truhlu. "Našla mě tam Anička. Vytáhla mě za vlasy nebo za tričko. Dotáhla mě k lavoru s vodou, chytila mě zezadu za krk a topila mě. Voda se vylila, trochu jsem se jí napil. Byla studená. Pak měl máma strčila do klece.

Když jsem pak měl na hlavě pytel, sahali mi na pindíka. Nebolelo to, byla to jen chvilička, něco mi s pindíkem dělali. Před tím mi stáhli tepláčky, ty mi pak zase natáhli. Pak mě taky zranili na zadečku. Zranění mi ošetřila Katka," uvedl mladší syn Kláry Mauerové.

 

Škrlová: Jsem oběť týrání a zneužívání!

Jan Turek: Žádné děti jsem nikdy netýral!

Kateřina: Moje sestra lže! K topení Ondry jsme Báru donutily!

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání