Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

VIDEO: Chlapci žili v klecích, nesměli mi říkat ´maminko´

Autor: Ondřej Požár, Miroslav Homola - 
17. června 2008
16:41

Matka týraných bratrů Ondřeje (8) a Jakuba (10) Klára Mauerová včera sváděla vinu na neexistující postavu. Za všechno může pan Doktor! Chlapcům jsem nechtěla ubližovat, ale on mi to nařídil. Její výpověď u soudu trvala několik hodin. Přiznala v ní, že děti bila a trápila je.

* "Teď už vím, že jsem ubližovala svým dětem. Nechtěla jsem jim ublížit. Nikdy jsem neměla ráda násilí. Staly se hrozné věci. Nedokážu pochopit, jak jsem to mohla dopustit. Nikdy mi to nepůsobilo potěšení. Jen jsem se snažila pomoci Aničce. Přišly problémy s chlapci. Byla jsem přesvědčena, že jsem syny zkazila, že je Ondra nemocný a nebude žít normální život," slzela Klára Mauerová.


* Kluci měli ztratit domov a maminku. Takové instrukce jí dal Doktor. "Musí být jasně cítit, že ztratili maminku, aby ji našli. Muselo to být šokem. A nesmí je ani napadnout, že by neposlechli. Prý se jim to zapíše do podvědomí," říká Mauerová.

* Byla prý Doktorovi vděčná, že jí pomůže. Věřila, že udělá všechno správně a zachrání Aničku "Anička mi po nocích líčila, jak s ní zacházeli. Měla být zneužívaná nožem do konečníku a do pusinky. Zabalili ji jako dárek a do pusy jí dali růžičku. A nabídli ji mužům k sadomasochistickým praktikám! Ukazovala mi to na medvídkovi. Zážitky byly čím dál brutálnější. Nejhorší byl podle Aničky muž, který pil krev a ona s ním musela řezat motorovou pilou dětem nožičky a ručičky," líčila s pláčem hrůzu matka týraných chlapců.

* Tvrdila, že musela podepsat mlčenlivost. Nikdo se nesměl o Anně dovědět. "Jinak by ji odvezli do Norska nebo zabili," vypověděla zlomená žena s copem. O tom, co jí Anička svěřila, řekla Kateřině. Ta ji pochválila, že se Anna tak otevřela. Chválil ji i Doktor. Toho Klára viděla jednou v životě, a to krátce, když seděl v autě. Záhadný muž, který nikdy neexistoval, používal falešné jméno Anatolij Pisarenko. "Měl to být diplomat," upřesnila Klára.
K Doktorovi prý měla obrovský respekt. Ten jí posílal maily a SMS zprávy s instrukcemi.

* Ondřej podle Kláry zlomil Aničce nohu. Také údajně zabil křečka. "Nikdo se ale nesměl dovědět, že mám v rodině problémy. Bylo to kvůli opatrovnickému soudu s Aničkou. U soudu jsme měli působit jako dobrá rodina," řekla Klára.

* Její mladší syn Ondra se na chatě choval hrozně a sobecky. "Oni mě nesměli oslovovat maminko a měla jsem zakázány důvěrnosti k nim. Doktor mi napsal, že se pojede na chatu. Veškeré informace posílal po Katce," vyprávěla přerývaným hlasem.
Při výpovědi často plakala, byla nervózní, levou rukou se škrábala na krku.

* "Na chatě se navodilo prostředí ústavu, aby je nenapadlo neposlechnout, aby zase objevili, že jsem pro ně maminka. Instrukce mi nosila Katka vytištěné na počítači nebo psané ručně," uvedla obžalovaná.

* Na chatě se oblékla do vytahaného trička, na hlavu si dala šátek. Nesměla být namalovaná, i když byla zvyklá chodit navoněná. "Měla jsem i mluvit jiným způsobem. Musela jsem být hrubá. Kluci byli v klecích. Kubíkovi jsem říkala, že s Ondrou jsou problémy, že tam je Anička. Ta tam byla kvůli klukům. Ondra se víc bránil, Kubík byl přizpůsobivější. K Ondráškovi jsem vůbec mluvit neměla. Žádné dotyky, žádné pohlazení," líčila zážitky obžalovaná.

* Na chatě ve Veverské Bítýšce zavázala synům oči pruhy z prostěradla. U jejich trápení Škrlou (znala ho ze skautu jako Veronika) a Turkem ale nebyla.
"Byla jsem s Aničkou. Slyšela jsem nářek a randál. Pak jsem šla za kluky. Leželi, na hlavách měli prodyšné pytle na brambory a měli svázané ruce a nohy. Byli poškrábaní. Na zádech a boku. Všimla jsem si, že je Ondra zraněný na zadečku," řekla Klára.

Více o procesu čtěte zde:
Nutili chlapce ke kanibalismu...

Věděla o týrání dětská lékařka?

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání