Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Babička tvrdí, že Klára byla super máma!

Autor: ČTK, Ondřej Požár - 
24. června 2008
15:34

Babička týraných chlapců Eliška Mauerová u soudu tvrdila, že Klára byla skvělou mámou. Zasahující hasič Miroslav Medek, ale vypověděl, že Ondru našel svázaného ve zvratkách v malé kobce.

Babička prý neměla tušení o tom, že by její dcery Klára a Kateřina mohly vnuky týrat. "Byla vždy dobrou mámou a děti byly pro ni na prvním místě," řekla dnes Eliška Mauerová brněnskému krajskému soudu o své dceři Kláře.

Dále babička řekla: "Klára začátkem léta 2006 chtěla, že se bude chlapcům víc věnovat, aby se netříštily autority, když jsou víc u nás. Chtěla, aby ji brali jako silnější autoritu. Dcera řekla, že se projevily problémy s Ondřejem, že má nějaké negativní dispozice a mohl by
být v dospělosti agresivní. Ondra prý byl na testech, ale je možné to
pohlídat. Měla nějakého odborníka, který jí pomůže. Když měl jít v září 2006 do školy, tak dcera řekla, že to je vážnější, že bude Ondru učit doma. Doktor doporučil, aby k nám kvůli tříštění autorit chlapci ještě nějaký čas nechodili." (Více o 4. dnu soudu si přečtěte zde).

Mučení chlapců je pro babičku děsivým šokem: "Týrání chlapců pro mě byl šok! Vůbec by mě to nenapadlo. Zprvu jsem to brala jako úlet, ale nečekala jsem to. O Hnutí Grálu jsem nic nevěděla," vypověděla Eliška Mauerová.

Anička mi říkala "babičko"

Její dcera Klára výpověď neslyšela, protože požádala, aby u soudu dnes být už nemusela. A soudce Pavel Göth jí vyhověl.

V roce 2005 Klára matce řekla o Aničce. "Starala se o děvče, které nikoho nemělo a zůstalo samo. Přišlo mi, že to je bohulibá činnost. Chtěla jsem Aničku vidět. To se podařilo až na podzim 2005. Dcera mi řekla, že Anička prodělala na jaře klinickou smrt, ale podařilo se ji zachránit. Dala mi ale Aničku k telefonu, do něj mi Anička řekla "babičko". Anička měla dýchací potíže, jednou jsem viděla, jak musela dýchat s přístrojem. Také prý měla slabé srdce, operaci by nevydržela. Vlásky jí prý vypadaly, protože byla po chemoterapii," uvedla svědkyně Eliška Mauerová, která sama měla původně stanout na lavici obžalovaných za křivé svědectví, když před úřady potvrzovala falešnou identitu Barbory Škrlové. Nakonec se přiznala, zaplatila kauci a její stíhání bylo zastaveno.

Nenapadlo jí, že Anička a Barbora jsou jednou osobou!

Barboru Škrlovou viděla Eliška Mauerová poprvé někdy v roce 1995-96, kdy Katka studovala vysokou školu. "Barbora k nám několikrát přišla domů. Netušila jsem, že Anička a Barbora je jedna osoba!" sdělila Eliška Mauerová.

O Aničce jí dcera řekla, že to je dítě bez identity, že byla ve společnosti, kde jí ubližovali. Proto i pan doktor ji léčil pod jinou identitou, aby se
nevystavil nebezpečí. I proto jsem chtěla dceři pomoci při získání nové
totožnosti Aničky a schválně jsem u opatrovnického soudu lhala, že se o
Aničku starala moje maminka Antonie Drcmanová.

Zatímco Eliška Mauerová byla přesvědčena o tom, že Klára vede chlapce jen o trochu přísněji, byli hoši podle obžaloby brutálně týráni nejen matkou a tetou, ale i dalšími čtyřmi lidmi. Motiv jednání není stále znám.


Ondra ležel svázaný ve zvratkách

Miroslav Medek, který jako zasahující hasič loni v květnu vylomil dveře do kobky, kde ležel Ondra, dnes soudu o týraném chlapci řekl: "Ležel ve zvratcích. Velitel mu rozřízl pouta. Kluk nic neříkal. Utěšovali jsme ho. V komoře o rozměru asi 1 x 2 metry bylo horko a dusno."

V otevření dveří do kobky mu vší silou bránily sestry Mauerovy. Medek upřesnil, že Kláru a Kateřinu musela odvést policie do vedlejšího pokoje a také dodal, že v domě slyšel křik Aničky.


Mikš: S Kateřinou jsem žil šest let jako druh

Jako poslední svědek dnes vypovídal Radim Mikš, člen skupiny Mravenců Josefa Škrly. Mikš zná Kateřinu Mauerovou 12 let, z toho šest let spolu žili jako druh a družka. "Rozešli jsme se v roce 2006. Půjčoval jsem jí svoji bílou oktávii, když to potřebovala. Bylo to tak vždy na den. Někdy mi za to dala peníze, jindy jsem benzín platil sám. Hanu Bašovou znám asi 10let. Kláru neznám. Barboru Škrlovou znám 25 let od jejího dětství. Pan Josef Škrla je můj známý. Znali jsme se z turistického oddílu, dělal mi vedoucího. Věděl jsem, že Katka bydlí s Barborou na Meruňkové 2 v Brně Neměl jsem ale tušení, že Barbora žije u Kláry jako Anička," vysvětloval vztahy s obžalovanými Mikš.

Připustil, že chodil na akce Mravenců. Jako další členy této družiny Josefa
Škrly jmenoval herce Viktora Skálu, pak Procházku a Macha. Na dotaz soudce sdělil, že mobil s číslem začínajícím 608 (z něj pak chodily pokyny Doktora k týrání chlapců) používala Barbora a později i Kateřina. "Volala mi z něj občas. Náklady na provoz mobilu jsem většinou hradil sám," potvrdil Radim Mikš.

Přiznal také, že napsal pozdrav Kláře do vazby, podepsaný Anička. Ve vzkazu bylo, že Barbora neexistuje. "Byl jsem na návštěvě za Kateřinou ve vězení. Ona mi řekla, že se bojí o Kláru, že spáchá sebevraždu, tak ať jí napíšu pozdrav. Text mi diktovala, dělal jsem si poznámky. Neviděl jsem na tom nic špatného, myslel jsem, že to Kláře pomůže. Teď už bych byl opatrnější. Nevím, kdo tehdy rozhodl, že se podepíšu jako Anička. Později jsem si myslel, že Anička je Barbora. Přišel jsem na to díky článkům v novinách," vysvětlil Mikš. Barbora prý jeden čas měla vlasy ostříhané dohola. "O Aničce jsem nic nevěděl. Barbora byla dětská a zakřiknutá. Dlouho znám i Jana Škrlu. Je to tichý a zakřiknutý kluk. Nemá sklony k násilí," míní svědek.

Na dotaz soudce Pavla Götha odvětil, že někdy v roce 1989 prošel procesem tzv. zpečetění při akci Hnutí Grálu v Rakousku, kde byl i Josef Škrla a další Mravenci. Akt zpečetění označil za podobný křtu. "Nemá to pro mě nějaký zvláštní význam," tvrdí Mikš. A je to prý asi deset let, co byl na akci Hnutí Grálu v ČR. "Byla to přednáška," upřesnil. A na otázku státní zástupkyně Zuzany Zámoravcové odpověděl, že neví, kde je teď Josef Škrla.

Zítra soudní proces pokračuje pátým dnem. Na seznamu svědků jsou mj. známý novinář Jakub Patočka, manželka herce Skály Zuzana Skálová, Barbořina matka Renáta Škrlová či soused z Kuřimi Eduard Trdý, který loni v květnu náhodně na elektronické videochůvičce objevil záběry spoutaného Ondřeje v kobce pod schody.

 

 

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání