Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Tragický pád lanovky v Turecku: Jeden mrtvý, zraněné děti i amputovaná ruka!

Aktualizováno -
13. dubna 2024
18:03
Autor: ČTK, btk - 
13. dubna 2024
11:54

V tureckém letovisku Antalya v pátek večer z neznámých příčin spadl sloup turistické lanovky. Jedna kabinka se zřítila na skálu, jeden člověk v ní zemřel a deset lidí se zranilo. Stovky záchranářů pak mnoho hodin vyprošťovaly lidi z ostatních kabinek. Během sobotního odpoledne se všechny podařilo dostat do bezpečí, oznámili podle agentury Reuters turecké úřady. Údajně jsou mezi zraněnými i dvě děti. Lékaři také museli jednomu člověku amputovat ruku!  

Stovky záchranářů od páteční noci snažili vyprostit lidi z ostatních kabinek. Nad propastí jich dnes ráno ještě stále viselo 43 v osmi kabinkách, uvedla turecká stanice Haber. Z nově dostupných informací záchranné operace skončily v sobotu odpoledne po dlouhých 23 hodinách. Zasahující pracovníci vyprostili 174 lidí ze 24 kabinek, které zůstaly po nehodě ve vzduchu.

Jedna oběť, šest zraněných: Došlo na amputaci!

K nehodě došlo v pátek kolem 18:00. Lanovka Tünektepe vedoucí na vyhlídku nad městem byla hojně vytížená v souvislosti s muslimským svátkem íd al-fitr, který následuje po postním měsíci ramadánu. Obětí je 54letý Turek, mezi dalšími zraněními jsou i dvě děti. 

Video  V Turecku v pátek večer z neznámých příčin spadl sloup turistické lanovky.  - X.com/@Ali Yerlikaya
Video se připravuje ...

Na evakuaci se podíleli záchranné složky z několika regionů i armáda. Zasahovalo sedm vrtulníků a 108 vozidel.

Zpravodajský portál Metro.uk uvedl, že některé zraněné lékaři zachraňovali přímo na skalách. Jednomu člověku prý museli na místě amputovat ruku. Bližší informace o zraněných nejsou dosud známé. Prokurátoři ihned spustili vyšetřování a nařídili zadržet 13 lidí včetně zástupců soukromé společnosti, která lanovku provozuje, oznámila turecká vláda.

Video  Záchrana 130 lyžařů zaseknutých na lanovce na Šumpersku  - HZS Olomouckého kraje
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání