Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Otrávil vzácné orly i káňata! Muži z Příbramska hrozí šest let za mřížemi

Autor: ČTK - 
10. dubna 2024
19:34

Kriminalisté dopadli dvaapadesátiletého muže, který na Příbramsku otrávil několik chráněných zvířat. Čelí obvinění z neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami, z přechovávání omamných a psychotropních látek a jedů. Muži hrozí až šest let vězení, informovala ve středu na webu krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Případem uhynulých zvířat s podezřením na otravu se kriminalisté zabývali od února. „Podle všeho byl motivem jednání obviněného muže záměr zlikvidovat tzv. škodnou ve svém hospodářství, ale v důsledku svého jednání usmrtil několik dalších volně žijících živočichů, zejména kriticky ohrožené dva orly mořské a silně ohrožené dvě vydry říční a káně lesní,“ uvedla Suchánková.

Agentura ochrany přírody vyčíslila společenskou a kulturní škodu uhynulých zvířat na 630.000 korun. Například u orla mořského, který je kriticky ohroženým druhem, šlo o dospělého samce a samici.

Pitva uhynulých zvířat provedená Státním veterinárním ústavem Praha prokázala, že otravu způsobil vysoce toxický karbofuran, látka nebezpečná zvířatům i lidem.

Video  Policisté zastavili řidiče, který vezl nepřipoutané děti a bez sedačky, měl je v kufru.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Uživatel_5825645 ( 11. dubna 2024 12:32 )

Omluva na to neexistuje❗️☝🏻
👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻

newdawn ( 10. dubna 2024 22:29 )

Na škodnou v hospodářství může použít jiné prostředky. Pokud použil tohle, musel vědět, co může způsobit. Zavřít natvrdo !

lucie13 ( 10. dubna 2024 21:31 )

Tak jestli má i chov slepic, tak likvidoval škodnou… kdo má právo na život- slepice, která má běhat venku nebo dravý pták?
To samé vlci- ti také potrhají jehňata a zabijí jich více, než vůbec sežerou. Dravý pták slepici jen zabije, ale pak je moc těžká, aby s ní odletěl.
Domestikovaná zvířata jsou pro divoká dobrá samoobsluha.

sejdemeseupopInic ( 10. dubna 2024 21:04 )

Na karbofuran se umírá v křečích a v bolestech. U nás je zakázaný již asi 20 let, ale každý si ho může objednat na Ali.

Kokoška Tobolka ( 10. dubna 2024 20:34 )

Strašný! To může udělat jen blázen !! 🤷‍♀️🤦‍♀️

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání