Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kubíček (†7) zemřel ve Slaném pod koly autobusu: Ústavní soud řidiči potvrdil podmínku!

Autor: ČTK - 
23. února 2024
15:25

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost řidiče autobusu, jenž kvůli nehodě ve Slaném na Kladensku dostal podmínku za usmrcení z nedbalosti. Při nehodě na autobusovém nádraží zemřelo dítě. Řidič podle rozsudku nesprávně reagoval na vzniklou situaci. Údajně se mu zasekl plynový pedál a místo, aby dupnul na brzdu, snažil se jej prošlápnout, autobus tak ještě zrychlil a vjel do hloučku dětí. ÚS odmítl stížnost pro zjevnou neopodstatněnost, zjistila ČTK z usnesení v databázi soudu.

Nehoda se stala v červnu 2020. Řidič měl na nohou nevhodnou obuv, domácí pantofle. Zemřel žák první třídy, který s dalšími dětmi seděl na obrubníku, další tři lidé utrpěli zranění.

Soud v Kladně se kauzou zabýval opakovaně, po několika zásazích Krajského soudu v Praze a také Nejvyššího soudu si řidič vyslechl dvouletý trest vězení s podmínečným odkladem na tři roky a zákaz řízení všech motorových vozidel na pět let.

Krajský soud v posledním rozsudku po doplnění dokazování setrval na závěru, že prvotní a zásadní příčinou nehody byla neopatrnost řidiče. Na zaseknutí plynového pedálu při rozjezdu autobusu reagoval jeho intenzivnějším sešlápnutím. Autobus zrychlil, ani poté řidič nesešlápl brzdový pedál. Nepodařilo se mu včas zastavit ani korigovat směr, aby se dětem vyhnul.

Video  Autobus vjel ve Slaném na zastávku plnou lidí. Dítě zemřelo. (červen 2020)  - Blesk.cz - David Malík
Video se připravuje ...

V ústavní stížnosti řidič uplatnil podobné námitky jako u obecných soudů. Na zrychlení autobusu nemohl podle obhajoby z fyziologického hlediska včas reagovat. Zpochybnil také znalecký posudek, který prý vycházel z ideálních, a nikoliv reálných okolností.

Ústavní soudci ponechali rozsudek beze změn. „Je zřetelná logická návaznost mezi provedenými důkazy, jejich hodnocením, učiněnými skutkovými zjištěními a přijatými právními závěry,“ stojí v usnesení.

Řidič v minulosti napsal rodině školáka omluvný dopis, ve kterém uvedl, že jediný, kdo selhal, byl on sám. U soudů pak obhajoba trvala na jeho nevině, žádala zproštění obžaloby.

Jan Reichardt ( 25. února 2024 16:42 )

Sedět na autobusovém nádraží na obrubníku není zrovna dobrý nápad.

vivienca ( 25. února 2024 08:56 )

Tak vzhledem k tomu kolikrát to bylo u soudu tady nejde o "zkratkovité" odsuzování a hlavně, když mám v dohledu děti, tak je prostě chyba snažit se proslapnout plyn neb mám 50/50 že auto nekontrolovaně zrychlí. Na volné dálnici možná, ale ne na zastávce s dětmi....a je celkem jedno jestli má pantofle... prostě to špatně vyhodnotil. Pro tu rodinu dítěte to je tragédie na celý život, už jen proto bych asi podmínečný trest přijala a byla ráda že tam nesedelo moje dítě....

lucie13 ( 24. února 2024 20:18 )

Je to jedno, protože klukovi to život nevrátí.
V USA by rodiče vysoudili po provozovateli autobusu nebo výrobci balík peněz. V ČR má rodina zničený život a odškodnění nebudou.

bullshit ( 23. února 2024 16:05 )

Na Dfensovi je velmi obsáhlý článek o případu podobném. Všichni odsoudili šmahem řidiče že měl pantofle, navíc i soudní znalci potvrdili řidičovu chybu. Bylo to i v TV. Po velkých peripetiích se ukázalo, že je konstrukční vada plynového pedálu, není spojen s motorem a pouze přenáší povely po drátech. Zaseknutí se ukázalo jedno na desítky tisíc sešlápnutí. Tak zkratkovitě nesuďme tuto tragédii... 😕

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání