Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jan H. vloni v Hejnicích brutálně napadl podnikatele Stanislava: Ve vězení stráví 8 let!

Autor: ČTK - 
9. února 2024
11:55

Na osm let do vězení poslal v pátek Krajský soud v Liberci osmačtyřicetiletého Jana H. Loni na jaře ve vzteku ve své chalupě v Hejnicích na Liberecku zbil o šest let mladšího známého a poté ho uvnitř držel přes 24 hodin. Soud jeho čin překvalifikoval z pokusu vraždy na ublížení na zdraví s nižší trestní sazbou. Rozsudek není pravomocný. Jan H. se  u soudu za své jednání omluvil a zopakoval, že nechtěl nikoho zabít. Podle státní zástupkyně Petry Pazderkové by ale napadený muž nepřežil, kdyby mu nepomohli policisté a záchranáři.

„Jen díky vstupu policie (do chalupy) a zásahu záchranné služby přežil,“ uvedla v pátek státní zástupkyně Petra Pazderková v závěrečné řeči. Za pokus vraždy muži hrozilo 12 až 20 let vězení, díky změně právní kvalifikace trest od tří do deseti let. „Nemáme prokázáno, že by ho chtěl od počátku usmrtit,“ zdůvodnil změnu kvalifikace předseda senátu Pavel Pachner.

Motivací muže k násilnému činu byl podle soudu vztek poté, co se dozvěděl, že by jeho známý měl převzít bar, který dosud sám provozoval. Svého známého Stanislava vylákal 12. dubna okolo 22:00 k sobě na chalupu, jež byla v té době staveništěm, držel ho tam do 14. dubna do 0:45. Napadený muž si z toho skoro nic nepamatuje, zdravotní následky má dodnes.

Nechtěl jsem nikomu ublížit!

Součástí nepravomocného rozsudku je, že má Jan H. zdravotní pojišťovně zaplatit náklady spojené s léčením svého známého ve výši 2,212 milionu korun. Napadený Stanislav navíc žádal vyplacení více než 3,7 milionu korun za ztrátu výdělku, náhradu za vytrpěnou bolest a nemajetkovou újmu, soud mu přiznal zhruba 817 000 korun a se zbytkem odkázal na občanskoprávní řízení.

Obžalovaný u soudu zopakoval, že nechtěl svého známého zabít. „Tato událost je moje selhání, nebyl můj úmysl někoho usmrtit,“ řekl v závěrečné řeči. Tvrdil, že tehdy reagoval spontánně. „Nikdy jsem nechtěl nikomu ublížit, netušil jsem, kam to může zajít, je mi to strašně líto,“ dodal. U soudu dříve uvedl, že požadoval po svém známém jen uznání dluhu.

Propíchnutý hrudník a zánět plic

Podle něj se nejprve hádali a poté se mezi nimi strhla rvačka. Podle jeho verze Stanislav poté odmítal, aby ho odvezl domů či na ošetření k lékaři. Tvrdil také, že ho chtěl odvézt druhý den večer, když ale za okny uviděl tři neznámé muže, nenapadlo ho, že jde o policii hledající Stanislava. Podle své výpovědi chtěl počkat, až odejdou, ale únavou a od bolesti zubů usnul a probudili ho až v noci zasahující policisté.

Co se v chalupě stalo, ví podle Pazderkové jen obžalovaný. Upozornila ale, že jeho tvrzení neodpovídá znaleckým posudkům z oboru zdravotnictví. Napadený muž musel být delší dobu v bezvědomí, utrpěl těžké poranění mozku, mnohočetné poranění obličeje, měl zlomené žebro, propíchnutý hrudník, rozvíjel se u něj zánět plic, měl závažnou poruchu funkce ledvin, byl i podchlazený a měl i další poranění. Navíc verzi Jana H., že o policistech nevěděl, odporuje, že opakovaně nereagoval na telefonáty od nich a odmítl i hovor své manželky v době, kdy tvrdil, že spal.

Video  Video ze zadržení Jana H. v Hejnicích  - Policie ČR
Video se připravuje ...

beda88 ( 9. února 2024 12:32 )

nuuuu, že nechtěl zabít, je jen "dobrá" rada od advokáta, nic jiného. stejné je i tvrzení, že auto NECHTĚLI ukrást, ale jen se svézt. za to je také nižší sazba. vychcánkové a soudci jim na to skáčou. 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání