Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Žhářský útok v baru v Liberci: Policisté zadrželi podezřelého muže!

Aktualizováno -
31. ledna 2024
16:23
Autor: ČTK - 
31. ledna 2024
14:38

Policie v souvislosti s pondělním nočním požárem baru v Liberci s 15 zraněnými zadržela dnes dopoledne jednoho muže. Odpovídá popisu toho, po němž vyhlásila v úterý pátrání. Na webu policie o jeho zadržení informovala regionální mluvčí Klára Jeníčková. Podle svědků citovaných médii bar zapálil jeden z návštěvníků. Policie okolnosti vzniku požáru nekomentovala.

"V současné době probíhají další úkony trestního řízení. S ohledem na okolnosti tohoto případu můžeme veřejnost uklidnit, že nehrozí žádné další nebezpečí," uvedla Jeníčková. Další informace podle ní zatím nelze poskytnout. Případem se zabývá policie pro podezření ze zvlášť závažného zločinu obecného ohrožení. Při požáru baru Black Panther, který je nedaleko vlakového nádraží v ulici 1. máje, utrpělo zranění 15 lidí, z toho sedm vážné. Nadále hospitalizováno je 13 lidí, dva byli propuštěni do domácí péče. 

Bar nedaleko vlakového nádraží neměl ve svém okolí dobrou pověst, chodili do něj i narkomani či bezdomovci. Podle svědků citovaných médii požár úmyslně založil muž, který si přinesl plastový kanystr, zapálil jej a hodil mezi hosty se slovy, že všichni zemřou. Policie jejich svědectví zatím oficiálně nepotvrdila.

Bar je od požáru uzavřený, jeho provozovatel Theodor Lenárt provoz obnovovat nebude. "Tímto to skončilo," řekl dnes ČTK. Vnitřek baru je podle něj zcela poničený. V pondělí večer osobně v baru nebyl, informace má jen od svého barmana. "Byl to někdo náhodný, byl tam snad podruhé. Zapálil kanystr a hodil," uvedl Lenárt. Co ho k tomu vedlo, netuší. "Nevím, možná měl nějaký konflikt s jinými hosty," dodal.

Z 15 zraněných jich zůstává 13 v nemocnicích. "Zatím jsme nikoho nepropustili, ale dnes jsme letecky jednoho pacienta přepravili do popáleninového centra v Brně," řekl mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář. V Liberci je tak hospitalizováno deset zraněných, z toho u tří je zranění vážné.

Nadále ve vážném stavu je i žena, která byla přepravena letecky do Hradce Králové. "Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové je stále hospitalizována jedna pacientka ve vážném, stabilizovaném stavu, která utrpěla popáleniny přibližně na deseti procentech těla," řekl dnes odpoledne ČTK mluvčí nemocnice Jakub Sochor.

Na popáleninové klinice vinohradské nemocnice v Praze zůstává jeden pacient, potvrdila dnes ČTK mluvčí nemocnice Tereza Romanová. Původně zde byli pacienti dva. "Jeden byl propuštěn do domácího ošetřování," dodala.

Doma je již také pacient, kterého s popáleninami prvního stupně na ruce a zápěstí přijala v noci na úterý mladoboleslavská nemocnice. "Zůstal u nás přes noc a v úterý ráno byl propuštěn do domácího ošetřování," řekla dnes ČTK mluvčí nemocnice Hana Kopalová.

Výši škody způsobenou požárem zatím majitel budovy, v němž bar byl, nezná. "Nahlásili jsme to na pojišťovnu a čekáme na jejich technika," řekla dnes ČTK za majitele správkyně budovy a jednatelka RELIA správy nemovitostí Jitka Eichlerová. Podle ní kromě prostor baru požár žádné jiné škody na budově nezpůsobil.

Video  V centru Liberce hořela restaurace, zranilo se 14 lidí  - HZS Libereckého kraje
Video se připravuje ...

Uživatel_5348861 ( 1. února 2024 00:01 )

Takovym trest smrti.

libich ( 31. ledna 2024 18:41 )

Myslím si, že takový pachatel by si zasloužil jediný trest a to trest také ohněm.

XYZ3 ( 31. ledna 2024 15:10 )

31. prosince?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání