Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mrazivá tajemství přehrady Orlík! Nejenom orličtí vrazi se v nádrži zbavovali mrtvých těl

  • Autor: jel - 
    2. 2. 2024
    05:00

    Vodní nádrž Orlík je součástí Vltavské kaskády v jižních a středních Čechách. Nechvalně se proslavila především díky skupině vrahů, kteří do ní v devadesátých letech odhazovali těla zavražděných. Oběti takzvaných orlických vrahů bohužel nejsou jediné. Během let se v přehradě našlo i několik dalších těl! 

  • 1.Orličtí vrazi

    První oběť Orlických vrahů nalezli na dně přehrady zabalenou v pletivu. První oběť Orlických vrahů nalezli na dně přehrady zabalenou v pletivu. | archiv Blesku

    V letech 1991–1993 řádila v Praze organizovaná skupina ziskuchtivých zločinců, kteří kvůli výdělku neváhali zabíjet. Do gangu, který si později vysloužil přezdívku orličtí vrazi, patřil Karel Kopáč, Ludvík Černý, Vladimír Kuna, Petr Chodounský a Irena Meierová.

    Členové vražedné skupiny během tří let shodili ze Žďákovského mostu do Orlické přehrady celkem tři těla svých obětí. Podnikatele Aleše K. zastřelili a zabaleného v pletivu hodili do nádrže. Těla Kosovce Leoreta L. a starožitníka Vlastimila H. dali dokonce do sudu, přičemž první z těchto obětí zalili louhem. Při převozu ale měli obavu, že směs vody a chemikálie vybouchne, a proto u Vlastimila H. louh už znovu nepoužili. 

    V devadesátých letech policie nedisponovala tak dobrou potápěčskou technikou, aby bylo možné se na dno přehrady potopit. Nakonec pomohli ostravští báňští potápěči. Rozhovor s jedním z nich si můžete přečíst zde. I tak to ale dlouho vypadalo, že se ve vodě nic nenajde. Nakonec se ale podařilo najít všechny tři mrtvoly a krátce na to kriminalisté šílený gang dopadli.

    Šílený případ zaujal dokonce režiséra Jiřího Svobodu, který na jeho motivy natočil známý film Sametoví vrazi. O celém komplikovaném vyšetřování pojednává také seriál České televize Devadesátky Petera Bebjaka.

    Video  Insta Crime Podcast: Kriminalistka Hofmanová vyslýchala orlické vrahy a působila u FBI.  - pdc, icp, Červený, Železný
    Video se připravuje ...

  • 2.Místo pohřešované osoby našli oběť vraždy!

    Vražda Luboše N. zůstala dodnes nevyřešená. Vražda Luboše N. zůstala dodnes nevyřešená. | Archiv rodiny

    Celý smutný případ vraždy Luboše N. (†46) začal v roce 2000, kdy otec dvou dcer odešel na pracovní schůzku. Mělo jít o výhodný obchod, kvůli kterému si u známých půjčil peníze. Jenže ze schůzky už se nikdy nevrátil.

    „Něco takového se nikdy nestalo, že by nepřišel,“ svěřila se před lety Blesku Lubošova dcera Zuzana. Na policii jim podle jejich slov bohužel nepomohli a po čtyřech letech byl její táta prohlášen za mrtvého. 

    Později se jeden ze známých pana Luboše, Jaroslav Š., měl svěřit manželce s mrazivým tajemstvím. Prý Luboše s kamarádem zavraždili kvůli penězům! Přestože oba podezřelí stanuli před soudem, ve vězení neskončili. Policie totiž neměla tělo oběti. 

    „Manžel mi ráno ukázal peníze schované v mrazáku, večer mi sdělil, že zabili strýce a jeho tělo odvezli za Prahu. Hodili ho prasatům, která prý sežerou všechno a nic nezbude,“ tvrdila u soudu manželka Jaroslava Š.

    V lednu roku 2014 přišel zvrat. Kriminalisté pátrali v Orlické přehradě po osobě, která byla pohřešovaná jenom pár dnů. Potapěči ale objevili mrtvolu Luboše N. Soudkyně ale po nálezu těla odmítla případ znovu otevřít. 

    „Z nyní opatřených důkazů lze dovozovat, že vraždu spáchal jediný pachatel, a to jediným výstřelem do lebky poškozeného, místo, kde se tak stalo, ani ostatní okolnosti, ani další důkazy zjištěny nebyly. Již z toho vyplývá, že návrh státního zástupce na povolení obnovy řízení by byl zřejmě neúspěšný,“ uvedla tehdy soudkyně Veronika Čeplová.

  • 3.Mrtvola v plastové bedně

    Tělo Marcely S. vrah hodil do Orlíku v plastové bedně. Tělo Marcely S. vrah hodil do Orlíku v plastové bedně. | Policie ČR

    V polovině června 2008 objevili rybáři na hladině Orlíku podivnou plastovou truhlu. Její obsah je šokoval. Uvnitř byla totiž mrtvola! Vyšlo najevo, že tělo patří Marcele S. (†36) z Prahy, která v roce 2007 záhadně zmizela. 

    Její poslední stopy vedly do Plzně, kde se měla setkat s Vladimírem Mikušem. Ten pracoval ve stejné farmaceutické firmě jako Marcela a vyšetřování ukázalo, že spolu měli intimní poměr. Mikuš zmizel krátce po Marcele, kriminalisté ho následně vypátrali v Německu. Tvrdil, že neutíkal, ale že byl na běžném výletě.

    Přestože policisté měli podezření, že Mikuš milenku zavraždil, bez těla to nebylo možné prokázat. Soud jej tedy poslal do vězení za ublížení na zdraví s následkem smrti. Mikuš se odvolal. Krátce před začátkem řízení vyplavala na hladinu Orlíku zmíněná bedna.

    Podle soudních znalců byla Marcela S. udušena lepicí páskou, kterou jí vrah přelepil ústa a nos. Žena měla rovněž převázané ruce a nohy drátem. V bedně, kterou vrah zatížil 16 kameny, se navíc našla také vystřelená nábojnice s pepřovou náplní. Mikuš tak na milenku nejdříve vystřelil z plynové pistole a ochromil ji a poté ji nechal krutě a dlouze umírat. Motivem jeho činu byla podle rozsudku žárlivost. Milenka chtěla vztah ukončit, přitom Mikušovi se mezitím rozpadlo manželství. Soud vraha poslal do vězení na 14 let.

    Případ se objevil také v oblíbeném krimiseriálu České televize Případy 1. oddělení. Konkrétně jde o pátý díl druhé série s názvem Tělo.

  • 4.Zabil manželku a pak spáchal sebevraždu?

    Policejní akce u Žďákovského mostu Policejní akce u Žďákovského mostu | Policie ČR

    V únoru roku 2021 vyšetřovali kriminalisté vraždu mámy dvou dětí Martiny (†44) z Kamenici nad Lipou.To, že Martina zemřela násilnou smrtí, podle policie vyplynulo z prvního ohledání na místě. 

    Podezření padlo na manžela zavražděné ženy Jiřího D. Dvojice se totiž měla rozvádět a podle dokumentu, který měl tehdy Blesk k dispozici, byl muž soudně vykázán ze společného bytu. Sousedé také sdělili, že Jiří partnerku napadal.

    Jiří D. měl po činu skočit do vody ze Žďákovského mostu. Na místě byl přítomný i policejní vrtulník vybavený termovizí a světlem, podle policie v okolí přehrady probíhalo pátrání po pohřešované osobě. 

    Jihočeská policie s pomocí potápěčů našla tělo muže, který zřejmě skočil ze Žďákovského mostu. Po muži, který u mostu odstavil auto, pátrali písečtí policisté. „Indicie od příbuzných připouštěly možnost, že muž ukončil svůj život,“ uvedl mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

  • 5.Galerie:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání