Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Guru Jára už před zákonem jednou prchl: Na znovuprojednání případu ale počká na svobodě!

Autor: jel - 
26. ledna 2024
12:44

Jaroslav Dobeš je známý především pod přezdívkou Guru Jára nebo také Óm nadsamec. V minulosti provozoval v České republice ezoterickou školu, v níž mezi lety 2004–2007 znásilnil několik studentek. Za sedm znásilnění dostal více než pětiletý trest. Před spravedlností ale uprchl na Filipíny a zpět do země byl vydán až minulý rok v srpnu. Soud nyní musí znovu projednat jeho případ a musí zjistit, zda byl v zahraničním zavřený i za znásilnění. Do té doby ale bude na svobodě.

Jaroslav Dobeš byl v minulosti v nepřítomnosti odsouzen k více než pětiletému trestu. Před zákonem ale uprchl na Filipíny, kde se dlouho bránil vydání zpět do České republiky. Ale 9. srpna 2023 čeští policisté konečně dosáhli svého a Gurua Járu se podařilo převézt do českého vězení.

On i jeho spolupracovnice Barbora Plášková byli ale krátce nato propuštěni na svobodu. Krajský soud v Brně, který jejich případ posuzoval, totiž došel k závěru, že si trest dostatečně odpykali ve filipínské vazbě.

Na začátku ledna však státní zástupkyně uspěla s odvoláním a soud musí Dobešův případ znovu projednat. V novém líčení musí vysvětlit, jak rozhodoval o době vazby na Filipínách. Soud bude především zjišťovat, jestli byl Dobeš ve vězení i za ty činy, za něž byl odsouzen v České republice. Pokud ne, čeká ho další vězení. Do té doby bude ale na svobodě, a to i přesto, že už před zákonem jednou uprchl.

„Podle rozhodnutí vrchního soudu není vyloučeno možné započítání pobytu v imigračním zařízení do trestu, který byl odsouzenému uložen, a proto soud nyní nebude nařizovat výkon trestu,“ vysvětlila rozhodnutí pro iROZHLAS.cz předsedkyně senátu Iveta Šperlichová. Dobešův právní řekl serveru, že jeho klient nemá v plánu znovu uprchnout a je připravený nový verdikt respektovat.

Dobeš provozoval od roku 1997 neakreditovanou ezoterickou školu Poetrie. Zhruba v roce 2009 se ale na internetu začala objevovat svědectví, že v komunitě nemusí být vše v pořádku. Škola nabízela semináře jógy, tantry i práce s energií. Dobeš ženám a dívkám na kurzech tvrdil, že jejich problémy jsou způsobeny energetickými háčky, což jim znemožňuje žít pohodlný život.

Nabídl jim takzvanou metodu „odháčkování“, o níž ale klientky zpravidla nic nevěděly. Lektorky školy v čele s Pláškovou dívky většinou stimulovaly na pohlavních orgánech a řídily dechové cvičení. Poté se objevil Dobeš a zpravidla vykonal na ženách soulož. Většina žen po úvodním dechovém cvičení nebyla schopná ovládat své tělo a bránit se.

Video  Blesk Podcast: Guru Jára může mít vliv i ve vězení, varuje Vojtíšek.  - pdc, bp, Jiří Marek
Video se připravuje ...

Uživatel_5681197 ( 26. ledna 2024 16:48 )

Nějak mi není jasné, za co by měl Jára sedět🤔

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání