Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Drama na střední škole v Třebíči: Student (16) nožem zranil pracovnici školy!

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: Blesk: Václav Burian)
Aktualizováno -
20. prosince 2023
12:56
Autor: ČTK - 
20. prosince 2023
11:16

Ve Střední průmyslové škole v Třebíči napadl ve středu dopoledne žák nožem pracovnici školy. Lehce ji zranil. Mladíka policie zajistila. Nikomu dalšímu se nic nestalo. Podle mluvčího záchranné služby Petra Janáčka zdravotníci ženu nemuseli ošetřovat. Chlapce odvezli do nemocnice, vzhledem k jeho věku ale neupřesnili, zda to bylo kvůli zranění či psychickému stavu. Krajský radní pro školství Jan Břížďala (Piráti) ČTK řekl, že napadení byla přítomna jen žena a žák, nebyli u toho žádní jiní zaměstnanci ani žáci. Kraj je zřizovatelem školy.

Žák podle policejní mluvčí na ženu zaútočil před 10:00. „Žák školy se snažil napadnout nožem pracovnici školy. Ženu lehce poranil. Mladík byl zajištěn a nikomu dalšímu nehrozí v současné době žádné nebezpečí. Na místě pracují policisté a kriminalisté, kteří zjišťují další okolnosti tohoto incidentu,“ uvedla Čírtková.

Podle radního Břížďaly bude nyní důležité zjistit motiv útoku. Bezpečnostní rámy škola nemá, nelze zabránit tomu, aby si někdo do školy donesl nůž.

Video  Středoškolák (16) v Třebíči napadl nožem racovnici školy  - Policie ČR
Video se připravuje ...

O útoku ředitelka školy Petra Hrbáčková informovala zřizovatele a e-mailem i zaměstnance. „Ale nic bližšího nevím, ani jestli to (napadená) byla učitelka. Jen uvedla, jak to dopadlo a že můžeme normálně dál pracovat,“ řekl ČTK jeden z nich. Přítomnost aut záchranářů před školou jim původně nebyla nápadná, protože se ve škole konala plánovaná preventivní akce. „Pak začaly přijíždět i policejní antony,“ řekl.

Útoky ve školách v Česku jsou spíše výjimečné. Například loni v březnu student učiliště v Praze 4 zabil mačetou jednoho z tamních učitelů. Soud ho letos poslal za vraždu na 14 let do vězení a uložil mu i ambulantní léčení. Mladík se k činu přiznal, tvrdil, že ho pedagog šikanoval. Před devíti lety v budově střední školy ve Žďáru nad Sázavou ubodala šestadvacetiletá žena studenta a další tři lidi zranila.

V dubnu 2015 státní zástupce stíhání ženy pro nepříčetnost zastavil. Byla umístěna do detenčního ústavu, podle znalců trpí schizofrenií. O tři roky dříve v jídelně školy v Havířově-Šumbarku pobodala žena vychovatelku, načež si vzala sedmiletou školačku jako rukojmí. Dívku policie osvobodila a útočnici zadržela a obvinila z pokusu o vraždu a braní rukojmí, stíhání bylo v prosinci 2012 zastaveno, pachatelka byla psychicky nemocná.

 

MADONNA ( 25. prosince 2023 00:54 )

Anebo ty....

MADONNA ( 25. prosince 2023 00:53 )

Je to tak..

MADONNA ( 25. prosince 2023 00:52 )

V dnešní hrozné době plné fanatiků, psychopatů, zvrhlých deviantů, nevíš dne, ani hodiny na kterého magora můžeš narazit.......

Uživatel_5650027 ( 21. prosince 2023 03:44 )

Kolář to jste u odboru komunikace Pávka? Který? Vít z ČT anebo ten hlavní také z ČT?
Pávek pozve "chlapečka" na Hrad, pohladí ho po hlavičce, dá mu lízátko a pak se ním vyfotí i se scvrklou politručkou a věnují "chlapečkovi" podepsané foto!😂😁🫡🫡🫡

kajenka52 ( 20. prosince 2023 20:01 )

To sú tie demokratické západné hodnoty, užívajte si to. Zajtra to môžeš byť Ty!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání