• Výběr školy se nebojte diskutovat i na základce, objektivní pohled učitelů může být přínosný.
  • Školy, o kterých budete uvažovat, navštivte na dni otevřených dveří. Je to ideální příležitost, jak se trochu seznámit s jejich prostředím. Ověřte si kritéria přijímacího řízení – ze zákona je minimální váha jednotných státních zkoušek 60 % (u sportovních gymnázií 40), ale některé školy jim mohou přikládat i vyšší význam (např. 80 %), případně mít přijímací řízení založené výhradně na nich.
  • Reálně zhodnoťte stav přípravy dítěte. K tomu vám mohou pomoct nejen testy z minulých let na webu státní organizace Cermat, která zkoušky pořádá, ale třeba i kvalitní bezplatné testy. Jako příprava mohou posloužit už zmíněné testy z minulých let, které jsou zdarma dostupné na webu Cermatu.

  • Základem je si uvědomit, zda se dítě potřebuje spíš doučit látku, nebo si natrénovat řešení testů. Pokud je třeba se doučit, je ve hře i doučování s lektorem, které se dnes dá pořídit i online a je šité na míru vašim časovým i výukovým potřebám (www.sciodoucovani.cz).
  • Preferujete-li samostatnou přípravu, volte takové produkty, ve kterých najdete komplexní přehled učiva (cvičebnice, online kurzy). V případě, že jde především o natrénování vyplňování testů na čas, budou pro vás ideální tzv. přijímačky nanečisto, při kterých si dítě vyzkouší vyplnit test v daném čase, pokud si vyberete prezenční formu, tak i do záznamového archu. To se může hodit pro odbourání nervozity při samotné zkoušce. Kvalitní zkoušky nanečisto navíc poskytnou i porovnání s ostatními účastníky – to jsou většinou děti, s nimiž bude vaše dítě soupeřit i v reálných přijímačkách. Je dobré znát svou konkurenci.
  • Není-li plánování vaše silná stránka, existují i produkty, které přípravu naplánují za vás. A pokud chcete průběžně měřit svůj pokrok, lze doporučit opakovaný trénink v podobě absolvování stejného testu, který už máte za sebou, a porovnání bodového zisku.

Je-li časový odstup mezi testy delší a doba je proložena školním učivem a jinou přípravou, nepochybně se nemusíte bát, že byste si test až příliš dobře zapamatovali už po prvním vyplnění.

Období těsně před zkouškami je pak lepší nechat spíš volnější. Co jste zanedbali, to už stejně nedoženete, zbytečným panikařením lze jen ztratit. Klid je při vyplňování všech těch okének v záznamovém archu nejlepší pomocník, kterého můžete mít.

  •  Na samotné zkoušky si s sebou neberte víc věcí, než je nezbytně nutné. Budete potřebovat psací a rýsovací potřeby a pozvánku, která vám přijde poštou. Je navíc fajn si předem zjistit, jak na místo pojedete, aby se vám v den zkoušek nestalo, že zabloudíte a přijdete pozdě. V takovém případě byste totiž měli smůlu – pro konání zkoušky v náhradním termínu musíte mít pádný důvod, jako je třeba nemoc, špatný orientační smysl nestačí.
  • Nebuďte zbytečně nervózní. Uvědomte si, že i ostatní uchazeči přicházejí ze základní školy. A všechny základní školy v Česku mají jednotné tzv. rámcové vzdělávací plány, tedy cíle vzdělávání, z nichž testy vycházejí. Všichni ostatní jsou navíc nervózní stejně jako vy (někdy i víc). Průměrný výsledek loňských uchazečů byl 36 bodů (72 %) z češtiny a 32 bodů (64 %) z matematiky. A to vy přece hravě zvládnete taky.

DŮLEŽITÉ TERMÍNY

●        Termín odevzdání přihlášky na střední školu: do 1. 3. 2023

●        PŘIJÍMAČKY NA ČTYŘLETÉ OBORY

○        1. řádný termín přijímacích zkoušek na střední školu (čtyřleté obory): 13. 4. 2023

○        2. řádný termín přijímacích zkoušek na střední školu (čtyřleté obory): 14. 4. 2023

●        PŘIJÍMAČKY NA VÍCELETÁ GYMNÁZIA

○        1. řádný termín přijímacích zkoušek na střední školu (6- a 8letá gymnázia): 17. 4. 2023

○        2. řádný termín přijímacích zkoušek na střední školu (6- a 8letá gymnázia): 18. 4. 2023

●        NÁHRADNÍ TERMÍNY

○        1. náhradní termín přijímacích zkoušek na střední školu: 10. 5. 2023

○        2.náhradní termín přijímacích zkoušek na střední školu: 11. 5. 2023

●        Výsledky zkoušek: 28. 4. 2023 předá Cermat výsledky jednotné přijímací zkoušky ředitelům škol, ti je následně musí zveřejnit do dvou pracovních dnů.

 

Video
Video se připravuje ...

Prázdniny v roce 2023. Kdy čekají právě vaše děti? Videohub

Fotogalerie
3 fotografie