Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Krkonoších někdo postřelil vlka: 36 hodin trpěl, museli ho utratit

Vlci v Česku: Vyskytují se mj. v Beskydech
Vlci v Česku: Vyskytují se mj. v Beskydech  (Autor: Foto Blesk - Jana Gartnerová)
Autor: ČTK - 
7. prosince 2023
12:26

V Krkonoších někdo zřejmě ve středu 29. listopadu postřelil vlka, který před necelými třemi týdny dostal telemetrický obojek. Smrtelně zraněné zvíře výzkumníci a správci Krkonošského národního parku (KRNAP) našli a následně ho museli utratit, aby ukončili jeho trápení. Případem se zabývá policie. ČTK to řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. V Krkonoších jsou podle posledních pozorování dvě vlčí teritoria, v nichž žije šest až 11 vlků.

Telemetrický GPS obojek vlkovi, který se pohyboval ve středních Krkonoších, nasadili správci KRNAP ve spolupráci s odborníky z brněnské Mendelovy univerzity. „Po dvou týdnech sledování však data přicházející více než 24 hodin z jednoho místa vzbudila podezření, že něco není v pořádku,“ uvedl Drahný.

Při následném pátrání ochránci a výzkumníci našli postřeleného vlka na hranici národního parku a jeho ochranného pásma mezi obcemi Černý Důl a Lánov. „Vlk v extrémních podmínkách krvácel přes 36 hodin následkem fatálního zranění způsobeného střelnou zbraní. Správa KRNAP po konzultaci s veterinářem, zoologem a Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR rozhodla smrtelně raněné zvíře utratit a ukončit tím jeho trápení,“ řekl Drahný. Postřelený vlk se na území KRNAP vyskytoval pravidelně od letošního března.

Sledovací obojek výzkumníkům umožňoval detailně sledovat pohyb vlka. Vybavení vlka obojkem stálo podle Drahného značné úsilí. „Jde o obrovskou ztrátu pro jedinečný výzkum, který měl přispět k bezkonfliktnímu soužití vlků po celé Evropě. Mimo jiné měla být testována reakce telemetricky sledovaných vlků na různé typy preventivních opatření sloužících k zabezpečení stád ovcí a koz,“ uvedl Drahný.

Střelbu šetří policie

Správa KRNAP vyzvala případné svědky, aby své poznatky o případném střelci oznámili policii. Současně KRNAP podal trestní oznámení na neznámého pachatele, protože vlk obecný je zvláště chráněný druh v kategorii kriticky ohrožený. „Případem se zabýváme pro podezření z přečinu pytláctví,“ řekla ČTK mluvčí policie Šárka Pižlová.

Odborníci z Mendelovy univerzity se v mezinárodním projektu Life Wild Wolf zaměřují na blízká setkání lidí a vlků, která byla v Krkonoších opakovaně hlášena. Podle koordinátora projektu Miroslava Kutala je šokující, že pytlák postřelil vlka v okrajové části národního parku nebo v jeho ochranném pásmu. „Nemohli získat více dat o jeho pohybu a interakcích s lidskými aktivitami. Na druhou stranu bez telemetrického obojku bychom se pravděpodobně nikdy nedozvěděli, že k postřelení vlka došlo,“ uvedl.

Nelegální odstřel vlků je podle KRNAP stále jedním z hlavních problémů jejich spolužití v naší krajině. „Bohužel se ukazuje, že jeho role vrcholového predátora a přirozeného regulátora početnosti zvěře stále není pochopena či alespoň tolerována, a to ani na území našeho nejstaršího národního parku,“ uvedla zooložka Správy KRNAP Karolina Mikslová. Nejčastější pozorování vlků v Krkonoších jsou hlášena z okolí Černé a Liščí hory, Špindlerova Mlýna, z okolí Harrachova i Rýchor.

Video  Auto u Cvikova na Českolipsku srazilo vlka.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

franz ( 7. prosince 2023 14:29 )

No konečně.

verka1 ( 7. prosince 2023 13:37 )

Tolik hodin trpěl. Pokousane ovce také trpí 😓

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání