Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Řidič v Prostějově srazil motorkářku: Ženě zachránily život maturantky Kateřina a Michaela

Michaela a Kateřina dostaly ocenění Gentleman silnic
Michaela a Kateřina dostaly ocenění Gentleman silnic  (Autor: Policie ČR)
Autor: jel - 
3. prosince 2023
14:50

Počátkem září se stala v Prostějově vážná dopravní nehoda. Řidič osobního auta přehlédl při odbočování motorkářku na skútru a srazil ji. Celé neštěstí viděly dvě studentky střední zdravotnické školy, které nezaváhaly a ihned zraněné poskytly první pomoc a tím jí zachránily život. Statečné maturantky dostaly ocenění Gentleman silnic.

K havárii došlo 8. září, studentky maturitního ročníku Kateřina (19) a Michaela (18) byly zrovna na cestě do školy. „Povídaly jsme si, když se najednou ozvala hlasitá rána. Znělo to, jako kdyby se roztříštilo sklo,” popsala Kateřina. Její kamarádka dodala, že řidička kus odletěla a najednou nastalo úplné ticho. Obě dvě proto přeběhly přes přechod a začaly pomáhat ženě, která zůstala bezvládně ležet na vozovce.

„Vůbec nereagovala na naše hlasy, jen na bolestivý podnět. Po chvíli přestala reagovat úplně, dokonce přestala dýchat,” uvedla Kateřina s tím, že následně zahájila srdeční masáž. Ta byla naštěstí úspěšná a motorkářka se po několika minutách probrala. Byla ale velmi vyděšená a to, že měla otevřenou zlomeninu stehenní kosti tomu nepomáhalo.

„Byla to vypjatá a velmi nepříjemná situace. Lidé se začali hromadit kolem nás, byli zvědaví. Někteří chtěli také pomoct, například za námi přišel pan doktor z gastroenterologie nebo lidé z nedaleké charity,” uvedly obě dívky s tím, že se ženu snažily až do příjezdu sanitky uklidňovat. Dodaly, že by se pokusily pomoci i kdyby nestudovaly zdravotnickou školu. Statečné teenagerky dostaly ocenění Gentleman silnic.

„Jednalo se o kritickou situaci, ve které se podobně jako Kateřina s Michaelou umí zachovat málokdo. Dívky se nenechaly ničím rozhodit a postupovaly naprosto profesionálně,“ pochválil studentky zástupce ředitele prostějovské policie Leoš Klučka.

Video  Podstatné úkony první pomoci  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Uživatel_5650027 ( 3. prosince 2023 15:32 )

Skvělá zpráva! Děvčatům blahopřeji!🌹💐 Paní zdárnou rekonvalescenci! Řidič? Přehlédl... Pane řidiči, kdyby na skútru seděla Vaše žena? Vaše "přehlédnutí" ovlivní život mnoha lidem včetně Vaší rodiny.🤕

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání