Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nejnebezpečnější letiště světa leží pod Mount Everestem: Krátká dráha a nepředvídatelné počasí mají desítky obětí!

Autor: rc - 
4. února 2024
16:54

Nepálské letiště Tenzin-Hillary je označováno za nejnebezpečnější letiště světa. DošLo na něm k mnoha nehodám, přičemž některé z nich měly tragický konec. V roce 2019 tam při neštěstí zemřeli tři lidé poté, co letadlo narazilo do helikoptéry. Vydávají se na něj zejména dobrodruzi, kteří chtějí zdolat Mount Everest. Přistávací plocha má totiž praktickou polohu a funguje jako vstupní brána do základního tábora nejvyšší hory světa.

Nepálská osada Lukla, jež leží v provincii Kóší, je výchozím bodem pro dobrodruhy, jež směřují zdolat Mount Everest. Do osady, jež se nachází v nadmořské výšce 2860 metrů, nevede žádná silnice, tudíž z města Káthmándú, jež je vzdálené zhruba 140 kilometrů, se dá dostat pouze letadlem. Do Lukly proto míří hlavně horolezci mířící do Himalájí. Ovšem místní malé letiště nemá zrovna dobrou pověst.

Je označováno za nejnebezpečnější letiště světa. Jeho přistávací dráha je široká pouze dvacet metrů a dlouhá jen 550 metrů. Z toho důvodu na letišti mohou přistávat pouze vrtulníky a malá letadla. Z Káthmándú na letiště v Lukle trvá let pouhých 25 až 20 minut. Jak uvádí magazín Forbes, letiště je ze všech stran obklopeno hornatým terénem. Počasí je navíc v Himalájích velmi nepředvídatelné.  Na letišti tak může přistávat ale pouze zkušený pilot.

V průběhu let tam došlo k mnoha nehodám, které měly tragický konec. Letiště v roce 2008 bylo přejmenováno po dvou prvních dobyvatelích Mount Everestu Siru Edmundu Hillarymu a Tenzingu Norgayovi. Ve stejném roce se na něm ale stala tragická nehoda. Při přistání tam havarovalo letadlo, při němž zemřelo osmnáct lidí. Letadlo společnosti Yeti Airlines mířilo z Káthmándú do Lukly a údajně mělo začít hořet. Na palubě se nacházelo devatenáct lidí. Přežil pouze pilot. Hasičům trvalo dvě hodiny, než se jim podařilo letadlo uhasit.

„Viděl jsem, jak letadlo začalo klesat, pak se objevil mrak a slyšeli jsme hlasitou ránu a viděli plameny,„ řekl tehdy svědek zájezdu Bijaya Pratap Singha pro britský deník Daily Star. Místní úřady uvedly, že za nehodu údajně mohla oblačnost.

Při nehodě v dubnu 2019 zemřeli tři lidé. Tehdy soukromé letadlo  L-410 Turbolet narazilo do stojícího vrtulníku. Při nehodě zahynul pilot letadla a dva zaměstnanci letištní ochranky. 

Video  Pražské letiště v pohotovosti: Očekává přílet letadla s poruchou kola.  - Václav Burian
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání