Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jiří zapálil České Švýcarsko? Zůstává ve vazbě, hrozí mu tvrdý trest

Aktualizováno -
28. listopadu 2023
10:57
Autor: ČTK - 
28. listopadu 2023
10:51

Obviněný šestatřicetiletý muž, na kterého státní zástupce podal obžalobu kvůli založení loňského požáru v Národním parku České Švýcarsko, zůstává ve vazbě. Rozhodl o tom v úterý soud, rozhodnutí je nepravomocné. Obhájce bývalého dobrovolného strážce národního parku Vít Pavko v úterý novinářům řekl, že jeho klient trvá na tom, že České Švýcarsko nezapálil.

Za obecné ohrožení a poškození cizí věci hrozí obviněnému až 15 let vězení. Požár byl nejrozsáhlejší v historii ČR. Podle vyšetřovatelů zapálil muž letos v dubnu na Děčínsku i rozhlednu nebo posedy.

Obviněný na dotazy novinářů neodpověděl, podle státního zástupce Tomáše Skály nevypovídal ani před soudem. Soud vazbu muži prodloužil, protože má obavy z jeho případného útěku a také z toho, že by mohl znovu páchat trestnou činnost. Na dotaz, zda tvrzení bývalého strážce odpovídá jeho výpovědím v přípravném řízení, Skála zatím nechtěl odpovědět. Hlavní líčení dosud nebylo nařízeno.

Podle dřívějšího vyjádření náměstkyně krajské státní zástupkyně Kateřiny Doušové pro iDnes trestnou činnost doznával obviněný částečně, motiv mužova jednání není jasný. Podle vyšetřovatelů způsobil všemi svými činy škodu 350 milionů korun. Dozorující státní zástupce pro něj v podané obžalobě navrhuje trest zhruba v polovině výše zmíněného rozmezí, tedy kolem 12 let a ochranné léčení v ústavní formě.

Požár vypukl loni v noci na 24. července. Zasáhl plochu o velikosti přes 1000 hektarů. Likvidace požáru byla velmi náročná. Vystřídalo se u ní 6000 hasičů a 400 kusů techniky. Do boje s požárem byli nasazeni profesionální i dobrovolní hasiči z celé republiky, velké množství techniky včetně vrtulníků s vaky s vodou a letadel, a to i ze zahraničí. U hašení pomáhali i policisté, vojáci, záchranáři, samosprávy a řada dobrovolníků. Zhruba šest desítek hasičů utrpělo zranění, někteří skončili i v nemocnici. Museli se evakuovat obyvatelé několika obcí, v osadě Mezná shořely tři domy a další byly poničeny plameny.

Příčinou rychlého a zpočátku nezvladatelného šíření požáru byly mimořádně příznivé klimatické podmínky, hlavně vysoká rychlost větru, velké sucho a také vysoká teplota vzduchu v prvních třech dnech požáru. Sucho panovalo na území parku nepřetržitě od května 2018 a v srpnu 2022 bylo v oblasti Českého Švýcarska nejintenzivnější za posledních 60 let.

Video  Záběry z boje s plameny v Českém Švýcarsku, jak je zachytili dobrovolní hasiči z Velkého Šenova.  - SDH Velký Šenov
Video se připravuje ...

Uživatel_5244498 ( 28. listopadu 2023 18:44 )

Jak můžou na tutovku vědět že to byl on

Lomikel ( 28. listopadu 2023 16:54 )

nebo Petra Koláře zavřít za spoluúčast, nebo alespoň za návod k podpálení národního parku... 😁

msamec3 ( 28. listopadu 2023 14:30 )

Je zajímavý že mají toho dotycneho

Lomikel ( 28. listopadu 2023 11:41 )

to nebyl hasič, to byl požárník... 😁

Petr Kolar ( 28. listopadu 2023 11:25 )

Je to paradox, ale diky ohni se NP stane skutecnym NP s puvodnimi stromy. Do pozaru to byl umele vysazeny hospodarsky let, ktery se casem prohlasil NP. Obdobne to je se Sumavou - hospodarsky monokulturni les se prohlasil za NP, a pak se vsichni divi ze dikz tomu je problem s kurovcem. Prirozeny les roste jinak a rozhodne neni monokulturni.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání