Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Mezi 50 nejhledanějšími lidmi v Evropě jsou i Češi: Jsou nebezpeční, jeden z nich má vojenský výcvik!

Autor: VaB - 
22. listopadu 2023
05:00

Seznam padesáti nejhledanějších osob v Evropě skrývá i jména tří Čechů, po kterých policie už roky a zatím marně pátrá. Nejde přitom o vrahy, ale hlavně o obchodníky s drogami, distributory a prodejce. Je mezi nimi i jeden muž s českými kořeny, který stojí za největším ekonomickým zločinem poválečné doby. 

Českým policistům se za uplynulý rok podařilo zadržet a do České republiky převézt mnoho mezinárodně hledaných osob. Jedním z nich byl například Jaroslav, dobře známý jako „Guru Jára“, v květnu pak policie zadržela Kristiana Daneva, který byl podezřelý z 15 let staré vraždy v Poděbradech.

I přes jinak dobré výsledky je ale mnoho Čechů stále na útěku. A tři jména se objevila i v seznamu padesáti nejhledanějších lidí v Evropě. Jde o Viléma Kováče, Ondřeje Káru a Norberta Kijonka. Čtvrtým je rakouský finanční podvodník Jan Maršálek s českými kořeny.

Největší ekonomický zločin

Poslední jmenovaný je hledaný od února 2010 do června 2020 a působil jako člen představenstva společnosti Wirecard AG v Aschheimu u Mnichova. V rámci obchodního gangu měl spáchat podvod, zpronevěru, mnoho majetkových a hospodářských trestných činů.

Případ Wirecard je podle německých webů největším ekonomickým zločinem poválečné doby. Kde by se Maršálek mohl aktuálně nacházet, není na sto procent jasné, mohl by se ale schovávat v Rusku.

Mezi drogami

Následující mezinárodně hledaná trojice má minimálně jedno společné – policie je hledá zejména kvůli obchodu s drogami. Jedním z nich je Vilém Kováč (49). Po muži z Liberecka pátrá policie už od roku 2012, kdy jako hlava organizované zločinecké skupiny ve velkém obchodoval s drogami. A to napříč Českou republikou, Libanonem, Řeckem, Slovinskem Polskem, Německem, Francií, Nizozemskem, Lotyšskem, Litvou, Ruskem a Španělskem.

Kováč je podle Europolu mimořádně nebezpečný a může být ozbrojený. Hrozí mu až 18 let vězení. Jeho skupina se podílela na dovozu, vývozu, skladování, prodeji a distribuci drog.

Prošel vojenským výcvikem

Ne jinak tomu bylo u Norberta Kijonka (50). Za obchod s drogami dostal 6,5 roku, na útěku je už od roku 2016. Podle Europolu je možné, že se pohybuje v Česku, Polsku a Německu. K utajení používá padělané doklady, je velmi nebezpečný a ozbrojený. Zejména i proto, že prošel vojenským výcvikem. Podle popisu rád navazuje vztahy s drogově závislými ženami, má oblibu v rychlých autech a motocyklech.

Drogový kurýr

Na 13 let vězení byl odsouzen Ondřej Kára (45), který jako člen organizované skupiny, která působila na území České republiky a Švýcarska, distribuoval, prodával a nabízel drogy. Gang mu dal na starosti nákup a přímý prodej narkotik, ze své „funkce“ pak koordinoval i drogové kurýry a staral se o veškerou komunikaci s dalšími lidmi a skupinami. Na útěku je od roku 2020.

Slovenka hledaná pro přípravu vraždy

Mezi hledanými jsou i Slováci, nejznámější z nich je Eva Zámečníková (42), která si v roce 2014 objednala vraždu svého muže. Muž, kterého si objednala, se ale obrátil na policii a stal se z něj korunní svědek. Za vraždu mu nabídla 1,2 milionu korun. Sama pak plánovala zmizení jejího manžela oznámit až po dvou letech a podědit po něm dům. Další hledaní jsou muži, většina z nich opět figuruje ve zločinech spojených s drogami. 

Video  Transport Jaroslava Dobeše odsouzeného za několik znásilnění. Policisté ho po letech přepravili z Filipín do České republiky.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

yokky ( 22. listopadu 2023 16:46 )

🤣🤣🤣🤣­🤣🤣🤣🤣👍👍­👍👍👍👍👍👍­💰💰💰💰💰💰­💰💰a proc nehledaji ty Co jsou v Praze??????ty najdou coby dup✌✌✌✌✌✌

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání