Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ekologický aktivista usiloval o záchranu medvěda: Šelma ho napadla!

Medvěd – ilustrační foto
Medvěd – ilustrační foto  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
16. listopadu 2023
10:32

V pohoří Bieszczady (Bukovské vrchy) na jihovýchodě Polska o víkendu napadl medvěd ekologického aktivistu. Život muži zachránil kolega, který později v rozhovoru s novináři připustil, že oba dobrovolní ochránci přírody sami udělali chybu, která vedla k útoku šelmy, informoval web Onet.pl. Podle lesníků medvěd zaútočil, protože jej aktivisté usilující o vytvoření ochranné zóny v blízkosti medvědího brlohu vyrušili.

Šestapadesátiletého muže, kterému medvěd způsobil šrámy na hlavě, těle a končetinách a který se zotavuje v nemocnici ve městě Krosno, zachránil jeho kolega Lukasz Synowiecki. Podle zjištění polské policie útok šelmy vyvolal právě zraněný muž, který se příliš přiblížil k medvědímu doupěti. Evakuace zraněného trvala tři hodiny.

„Šli jsme do lesa, abychom ověřili, zda kácí stromy. Usilovali jsme o zastavení těžby dřeva, protože jsme věděli, že v okolí má doupě medvěd. Právě proto jsme úřady požádali o vytvoření zvláštní ochranné zóny se zákazem vstupu. Ale dopustili jsme se nedopatření a nepozornosti, když jsme se ocitli příliš blízko doupěte, což jsme neplánovali,“ řekl Synowiecki novinářům.

Aktivista připustil i dalších chybu: s kolegou se rozdělili a byli od sebe asi 100 metrů, když medvěd zaútočil. „Samotný útok jsem neviděl, jen jsem slyšel křik a ryk zvířete. Sám jsem začal křičet a utíkal jsem tím směrem a v tu chvíli medvěd přerušil útok,“ vylíčil.

Problém byl ale v tom, že se medvěd vzápětí otočil a vydal směrem k Synowieckému. „Viděl jsem ho na zlomek vteřiny. Byl to silný jedinec,“ řekl aktivista, který v tu chvíli vzpomínal na rady, jak se ve střetu se šelmou zachovat: padnout na zem a stočit se do klubíčka. „Naštěstí to nebylo zapotřebí. Takové zvíře by zabilo bez námahy. Ale zjevně nás medvěd chtěl jen varovat, že jsme se ocitli příliš blízko jeho území. Utekl, když viděl, že lidí je víc,“ dodal.

„Plně jsme nedodrželi bezpečnostní pravidla. Oba se teď pomalu vzpamatováváme, ale to nic nemění na skutečnosti, že se cítíme špatně kvůli nastalé situaci, kdy jsme – ač s dobrými úmysly – narušili medvědův klid. Kdyby tam byla ochranná zóna, nestalo by se to,“ usoudil Synowiecki, podle kterého lesníci káceli stromy jen 60 metrů od medvědího doupěte. V celém regionu jsou podle něj jen dvě ochranné zóny pro medvědy. Synowiecki také podezírá zaměstnance státních lesů, že úmyslně nehlásí, kde všude se medvědí doupata nacházejí.

Video  Medvěd baribal přeskočil plot luxusní vily a šel se zchladit do bazénku.  - Policie Burbank
Video se připravuje ...

Celebrity-chachacha ( 17. listopadu 2023 09:45 )

Aktivisti
🦤🦤🦤

Lomikel ( 16. listopadu 2023 12:16 )

Šelma aktivistu napadla, ale nesežrala, ani nezabila.
Je to jasné: Špatně vycvičený medvěd...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání