Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Sibiřské město duchů: Stalinovu vísku ničila jedna tragédie za druhou, poslední byl mocný výbuch

Autor: hpe - 
9. října 2023
16:53

Město Kadykčan ležící na východě Ruska je už desítky let neobydlené. Jeho ruiny svým hrůzostrašným zjevem připomínají spíše kulisy postapokalyptického filmu. Devastující výbuch zdejšího dolu odsud vyhnal všechny obyvatele, Kadykčan se tak stal městem duchů.

Kadykčan vznikl ve 30. letech na popud samotného Stalina, který si od místa sliboval skrze těžbu nerostů nárůst zisků. Během sovětské éry zde byly vybudovány pracovní tábory, kam byli posíláni političtí vězni na nucené práce. Mnoho z nich zde i zahynulo. Město nasáklo krví znovu během druhé světové války, kdy zde zemřely tisíce vojáků.

Temná historie města a špatná pověst provincie Magadan, jež se do srdcí Rusů navždy zapsala, bohužel strašila místní i po válce. Přestože byl určitou dobu klid a město prospívalo, na místní se řítila další tragédie. Po pádu SSSR utrpěla zem velké ekonomické ztráty. Poslední kapkou však byl výbuch jednoho z uhelných dolů, který odtud všechny obyvatele vyhnal. Město zamrzlo v čase a stalo se pouhou připomínkou dávných časů.

Výjevy z Kadykčanu jako by vypadly z postapokalyptického filmu. Opuštěné rozpadající se paneláky, nemocnice a rozbořená hřiště. Místa, která dříve hýřila životem, teď budí hrůzu. Naděje, že by se sem někdo vrátil a dokázal duchy minulosti vyhnat, je mizivá.

gabreta ( 9. října 2023 20:49 )

Detrit i bez výbuchu!!
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=zjniZ­PYJKKw

Celebrity-chachacha ( 9. října 2023 17:42 )

Já takoj drugoj zemlju něznaju, kdě tak volno živiot čelověk.
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání