Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Azbestové město zabíjelo obyvatele i turisty. Davy zvědavců si ale nedají říct

Autor: nkov - 
14. července 2018
11:15

Nová a nebezpečná zábava se rozmáhá mezi turisty v Austrálii. Jsou to cesty do města duchů, které vzniklo na azbestovém dole.  Wittenoom kvůli stále častějším příspěvkům na sociálních sítích láká další a další zvědavce. Úřady se obávají nárůstu turismu a před návštěvou města, které bylo vysídleno v 70. letech, varují cedule s upozorněním. Z těch si však dobrodružní turisté moc nedělají, píše web televize BBC. Azbest je přitom stále ještě v řadě staveb také v Česku.

Bývalé těžařské město je kontaminovaným místem. Tisíce bývalých návštěvníků a obyvatel zemřelo na následky vdechování vláken azbestu. Australská vláda proto označuje Wittenoom za „největší zdravotní a bezpečnostní tragédii v Austrálii, která je srovnatelná s katastrofou v Černobylu nebo s výbuchem v indickém Bhópálu,“ uvádí BBC. Před návštěvou města varuje množství bezpečnostních cedulí.

Zdá se, že rozhodnuté návštěvníky ale varování od nebezpečného dobrodružství neodradí. Ashley White ze západní Austrálie se minulý měsíc vydal do opuštěného města spolu se svou přítelkyní. BBC řekl, že si všechna nebezpečí ohledně azbestu zjistil ještě před cestou, varovných cedulí si také všiml. Ani jedno ho však neodradilo. „Podle toho, co jsem četl, jsou problémem vlákna poletující ve vzduchu. Když jsme tam byli, nevál žádný vítr, a tak jsem si myslel, že krátká návštěva neuškodí,“ sdělil BBC.

Poté, co vláda v roce 1966 uzavřela zdejší doly, byla většina obyvatel přesídlena. V roce 2006 ztratil Wittenoom status města a nenajdete ho tak na žádných aktuálních mapách. Podle vládních stránek o městě může vystavení azbestu způsobit smrtelná onemocnění jako například rakovinu plic nebo azbestózu. Symptomy se často objeví až po desetiletích od vystavení vláknům. Oficiální vládní doporučení tedy zní takto: „Buďte v bezpečí. Nejezděte do Wittenoomu.“

Pro svou ohnivzdornost byl azbest nejvíce využíván ve stavebnictví. Podle inspektora nemovitostí Evžena Janečka se mezi lety 1975 až 1990, kdy proběhl boom ve využití této látky, využilo v Česku kolem 50 000 tun azbestu ročně. Až roku 1984 došlo k jeho zařazení do skupiny karagenů a omezilo se tak jeho využití. Absolutní zákaz využití azbestových vláken v Česku platí od roku 1999.

Podle Lidových novin byla však do dnešní doby v Česku zlikvidována necelá čtvrtina obytných domů, při jejichž stavbě bylo azbestu využito. Mnoho lidí je tedy i dnes ohrožováno jeho každodenním vdechováním.

Video  „Dnes léčíme i rakovinu, která dříve zabíjela.“ Mikrobiolog Vilček popsal vývoj nových léků  - David Budai, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi