Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Mychajlo (33) na frontě přišel o nohu a ruku: Poprvé si díky protézám pochoval novorozenou dceru

Autor: ČTK, ula, swp - 
12. srpna 2023
17:15

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu z loňského února přišlo o jednu či více končetin na 20 000 až 50 000 ukrajinských vojáků. S odvoláním na odhady charitativních organizací, výrobců protéz a lékařů to uvedl list The Wall Street Journal (WSJ). Rozsah amputací mezi Ukrajinci se podle listu dá porovnat s počty těchto zákroků za první světové války. Parašutista Mychajlo Jurčuk přišel o ruku a nohu.

O končetiny během konfliktu v letech 1914 až 1918 přišlo na 67 000 Němců a 41 000 Britů. Zákrok tehdy byl často jediným způsobem, jak zraněného zachránit před jistou smrtí. Například mezi americkými veterány z novodobých válek v Afghánistánu a Iráku je jich po amputaci méně než 2000.

Odhadovaný počet amputací na Ukrajině může být navíc podhodnocený, píše WSJ. V zemi bojující proti Rusku často trvá až několik měsíců, než jsou pacienti po prodělání zákroku uvedeni do databáze. Některým lékaři amputují nohu nebo ruku až několik měsíců či týdnů po zranění. Válka nyní také může vstoupit do brutálnější fáze s tím, jak ukrajinská armáda zesiluje tlak na ruské jednotky na jihu a východě země v rámci své protiofenzivy.

Mychajlo: Chtěl jsem to vzdát

33letý výsadkář Mychajlo Jurčuk byl vážně zraněn a přišel o ruku a nohu, když bránil obec Izjum v Charkovské oblasti na začátku letošního jara. To, co se tehdy zdálo být koncem, se změnilo v nový boj o navrácení kvalitního života, o který byl mladý muž okraden, ve chvíli, kdy Rusko brutálně zaútočilo na Ukrajinu.

Nyní je je mladý muž první, kdo dostal bionickou protézu v Národním rehabilitačním centru UNBROKEN (Nezlomný) ve Lvově na Ukrajině.

„Vzpomínám si, že nastala tma... pak jsem viděl, že mi chybí ruka, a pomyslel jsem si, že musím zkontrolovat, jestli mám nohy ještě v pořádku. Chtěl jsem to ukončit, požádal jsem své bratry ve zbrani, aby mě nechali, ale oni odmítli nechat mě to vzdát,“ vypráví Mychajlo o dni, kdy četa tanků zaútočila na pozice, kde byla umístěna jeho divize.

Mychajlo si díky své bionické protéze mohl vzít do náručí svou novorozenou dceru.

Bionické ruce používají umělou inteligenci

Symphony Solutions vyvinula unikátní ruční protézy vyvinuté americko-ukrajinskou společností Esper Bionics. Inovativní technologie využívá senzory, které umožňují pacientovi pohybovat bionickou rukou a provádět jemné motorické úkony. Je to samoučící se chytré zařízení, které využívá umělou inteligenci a replikuje plnou funkčnost skutečné lidské ruky a stává se náhradou ztracené končetiny.

Na rozdíl od běžných protéz, které slouží pouze ke kosmetickým účelům nebo poskytují naprosté minimum pohybu, jsou bionické ruce celosvětově další úrovní technologie protéz. Skutečným unikátem je, že tento druh léčby a rehabilitace v plném rozsahu je nyní dostupný i pro pacienty na Ukrajině.

Na začátku ruské invaze byla nejčastější příčinou amputací zranění z dělostřeleckého a raketového ostřelování. V poslední době ale nezvratná zranění končetin působí hlavně miny, kterými ruští vojáci v přípravě na ukrajinskou protiofenzivu poseli oblasti podél frontové linie.

Ukrajinská armáda neposkytuje informace o ztrátách včetně zranění svých jednotek v konfliktu, který nyní trvá už déle než 17 měsíců. V zemi před loňským vpádem ruské armády lékaři prováděli několik tisíc amputací ročně, nyní je ale zdravotnický systém přetížený. Na novou končetinu pacienti čekají i více než rok. Západní vojenští chirurgové se s podobnými zraněními v takovém rozsahu nesetkali od druhé světové války, uvedl Aaron Epstein, vedoucí skupiny GSMSG sdružující bývalé vojenské lékaře.

Video  Mají navrch Ukrajinci, nebo Rusové? Analytik pro Blesk o tom, proč válka letos neskončí  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa