Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ohnivé peklo během svatby v Iráku: Při obřím požáru zemřelo nejméně 100 lidí

Autor: ČTK - 
27. září 2023
07:07

Nejméně 100 lidí zemřelo a přes 150 jich utrpělo zranění při požáru, který vypukl během svatebních oslav v irácké provincii Ninive. S odvoláním na irácká média o tom v noci z úterý na středu informovaly světové agentury. Náměstek guvernéra provincie Ninive Hasan Allak hovoří až o 113 mrtvých. První zprávy naznačují, že požár mohly zavinit ohňostroje použité během ceremonie, napsala stanice Al-Džazíra. Úřady zatím příčinu tragédie oficiálně nepotvrdily.

Stanice BBC News v noci hlásila, že podle místních médií jsou mezi oběťmi i nevěsta se ženichem. Později napsala, že není jasné, zda jsou mezi mrtvými, nebo zraněnými.

Budova začala hořet kolem 22:45 hodiny místního času (21:45 SELČ), nacházely se v ní v té době stovky lidí, řekli svědci z místa agentuře Reuters. Na videu z místa byli vidět hasiči, jak se snaží překonat ohořelé trosky budovy a hledají přeživší, popsal Reuters.

Oheň se podle médií rozšířil rozlehlou slavnostní síní, která byla zřejmě postavena z vysoce hořlavých materiálů, což mohlo přispět k jejímu rychlému zřícení. Představitelé civilní obrany popsali exteriér svatební síně jako vyzdobený vysoce hořlavým obkladem, který je v zemi nezákonný, napsala agentura AP.

Ta také zveřejnila video mimo jiné z nemocnice, kam záchranáři převezli zraněné. Jeden ze svědků přitom popisuje, jak po odpálení ohňostroje vzplála střecha budovy. „Celá hala byla v plamenech během pár sekund,“ řekl muž.

Irácký premiér Muhammad Súdání vyzval úřady, aby „zmobilizovaly veškeré úsilí“ a poskytly pomoc těm, které tragická událost postihla. Nařídil rovněž vyšetřování neštěstí.

Tragédie se odehrála v okrese Hamdáníja. To je převážně křesťanská oblast, která se nachází nedaleko města Mosul a asi 335 kilometrů severozápadně od metropole Bagdádu, podotkla agentura AP.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání