Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Dramatická záchrana na Ostaši: Horolezec se zřítil 6 metrů, vyzvednout ho musel vrtulník

Autor: VaB - 
20. září 2023
09:35

Pádem ze šestimetrové výšky skončil pro lezce výlet na stolovou horu Ostaš na Náchodsku. Jeho následnou záchranu komplikoval složitý terén a hustý les. Transport zraněného pak záchranáři vyřešili s pomocí vrtulníku, který muže (65) ze země i s lékařem vyzvedl na dlouhém laně.

65letý muž lezl na stolové hoře Ostaš u Police nad Metují. Jeden z výlezů se mu ale stal osudným a on spadl ze šesti metrů na zem. Do skalních útvarů okamžitě vyjela záchranná služba, hasiči a s nimi vzlétl z Hradce Králové i záchranářský vrtulník.

O muže se před jejich příjezdem a příletem starali i dobrovolní hasiči z Police nad Metují společně s kolegy z Velkého Poříčí. „Po pádu asi z šestimetrové výšky muž utrpěl zranění hrudníku a pánve. První ošetření mu poskytla výjezdová skupina z Broumova, pak byl vyslán vrtulník,“ popsal mluvčí záchranářů Ivo Novák.

Na místo byla špatně přístupná cesta, vrtulník navíc nemohl přistát přímo u pacienta. Komplikovaly to husté lesy. Lékař proto na místo došel pěšky. Zraněnému poskytli potřebnou pomoc, umístili ho do speciální vany a zavolali znovu vrtulník.

Pilot společně se záchranářem na palubě připravili lano do podvěsu pod vrtulníkem a přeletěli nad místo. „Kvůli složitému terénu jsme muže přemístili v lanovém podvěsu mimo skály a pak ho vrtulník přepravil do traumacentra hradecké fakultní nemocnice,“ dodal mluvčí. Podobné transporty s pomocí vrtulníku nejsou v okolí ojedinělé, záchranáři často zasahují u podobných případu v nedalekých Adršpašských skalách.

Video  Vrtulník vyzvedl na hoře Říp zraněnou ženu.  - Patrik Toman
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání