Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tragédie ve známém vinařství: Zaměstnanec zemřel při výrobě prosecca! Jeho kolega bojuje o život

Autor: pma, BLK - 
22. září 2023
11:52

Italské rodinné vinařství Ca’ di Rajo z oblasti Veneto zasáhlo na konci minulého týdne velké neštěstí. 46letý Marco Bettollini, jeden ze zaměstnanců firmy, zemřel během výroby oblíbeného šumivého vína. Jeho 31letý kolega Alberto Pin se přiotrávil oxidem uhelnatým a dusíkem, které při výrobě prosseca unikly, a spadl do jedné z kádí. Kamarád Bettollini se Pina snažil zachránit, sám se plyny otrávil a v kádi se šumivým vínem se nakonec utopil.

Smrtelnou pracovní nehodu zachytily v pátek kamery uvnitř vinařství Ca’ di Rajo na severu Itálie. Jednatřicetiletý Alberto Pin z Cordignana se dostal do jedné z místností ve výrobně k autoklávě (přístroj na sycení vína, pozn. red.), kde se dekantovalo šumivé víno. Muž chtěl zřejmě vyřešit technickou závadu, ke které v objektu došlo. Podle vyšetřovatelů vešel zaměstnanec do místnosti bez ochranného respirátoru či masky a přiotrávil se uniklým oxidem uhelnatým a dusíkem.

Jeho kolega Marco Bettollini (†46) si všiml, že jeho kamarád do autoklávy spadl a vydal se mu ihned na pomoc a Pina zachránil. Jenže i Bettollini se výparů nebezpečných plynů nadýchal a sám spadl do autoklávy, kde se podle webu Trevisotoday.it utopil ve zhruba půl metru vína. Mladší ze zaměstnanců vinařství v současné době bojuje o život v nemocnici v Trevisu.

Podle státního zástupce Marca Martaniho zůstává otázkou, proč se Pin do místnosti vydal. Její údržbu má totiž nastarosti externí specializovaná firma, která dovnitř vstupuje v ochranných maskách, aby se zabránilo riziku otrávení nebezpečnými unikajícími plyny.

„Jsme zničeni smutkem. Pro nás to jsou dva bratři, dva synové. Mé myšlenky jsou s těmito mladými muži, kteří s námi vyrostli, ale i s jejich rodinami. Modleme se, aby se Alberto vyléčil co nejdříve,“ vyjádřil se k tragédii Simone Cecchetto, vlastník vinařství Ca’ di Rajo.

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějšího životního pojištění

Video  Ulici v portugalské vesnici São Lourenço do Bairro zaplavilo červené víno.  - X (dříve Twitter)
Video se připravuje ...

rudne ( 22. září 2023 17:17 )

Jsou nedýchatelné a to stačí.....

Lomikel ( 22. září 2023 16:02 )

to je tak, když autorka rozumí maximálně vařečce, ale napíše článek o chemii a nemá znalosti ani na úrovni základní školy.
A tak vznikne totální nesmysl...

trintin ( 22. září 2023 13:09 )

Mimo jiné, oxid uhelnatý při kvašení (fermentaci) vína určitě nevzniká, možná používali plynový průtokový ohřívač, ale to už bude jiná pohádka?

trintin ( 22. září 2023 13:03 )

...přiotrávil oxidem uhelnatým a dusíkem?? Jako obvykle se nás snaží autorka článku oblbnout tvrzením, že oxid uhličitý a dusík jsou jedovaté plyny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání