Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Žena se bránila při pokusu o znásilnění: U soudu za to dostala pokutu

Rdoušení ženy (ilustrační foto)
Rdoušení ženy (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
16. srpna 2023
12:36

Černohorka Milica Živkovičová dostala od soudu peněžitý trest za to, že se „přehnaně" bránila při pokusu o znásilnění. Případ v balkánské zemi vyvolal pobouření, podporu vyjádřil ženě i premiér, informovala stanice RFE/RL.

Živkovičová podala na policii trestní oznámení na tureckého státního příslušníka, který ji podle jejích slov chytil za bradu a sahal na intimní části těla. V sebeobraně jej pak několikrát udeřila.

Soud ve městě Kolašin jí nyní vyměřil pokutu 85 eur (asi 2000 korun) za to, že „překročila nutnost obrany". Musí navíc zaplatit náklady na tlumočníka z turečtiny. Útočník vyvázl s pokutou 300 eur (asi 7200 korun).

„Šla jsem k soudci jako oběť a pak jsem dostala facku reality v podobě trestu, protože jsem se bránila. Nevím, co pro mě bylo těžší - jestli útok násilníka, nebo verdikt soudce," řekla Živkovičová, kterou podle jejích slov zachránilo pouze to, že dlouhá léta trénovala kick-box.

Promluvit veřejně o sexuálním napadení či podat na útočníka trestní oznámení je v Černé Hoře, podobně jako v sousedních balkánských zemích, spíše vzácným jevem. Server Balkan Insight připomíná, že ženy, které se k tomuto kroku odhodlají, bývají terčem nenávistných kampaní na sociálních sítích a odsudků se nezřídka dočkávají i od svého blízkého okolí.

Tentokrát však případ vyvolal spíše vlnu solidarity, uvedla stanice RFE/RL. Živkovičové se dostalo slov podpory od nevládních organizací, které navrhly změnu zákonů s cílem dosáhnout vyšší ochrany obětí násilí a kritizují také soudce Aliju Beganoviče za jeho výklad práva v tomto případu. Žena dostala nabídky na uhrazení soudní pokuty a podporu jí osobně vyjádřil také černohorský premiér Dritan Abazović, který soudní rozsudek označil za „zdrcující".

Video  Žalobce Jiří Kadlec k trestu pro nepozorného řidiče, který zabil dva cestáře  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání