Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hromadný pád dětí na Děčínsku: Rozhledna byla přetížená! Případ řeší kriminálka

Aktualizováno -
4. srpna 2023
19:58
Autor: ČTK - 
4. srpna 2023
09:40

Vyhlídková věž v Markvarticích na Děčínsku, z níž ve čtvrtek večer spadlo osm dětí z nedalekého tábora a mladistvý praktikant, byla podle místostarosty obce Libora Kunteho přetížená. Místo čtyř přípustných lidí vystoupalo na plošinu vyhlídky nejméně 15 lidí včetně dvou dospělých a propadla se pod nimi podlaha, řekl v pátek. Policie to zatím nepotvrdila. Krajská policejní mluvčí Eliška Kubíčková uvedla, že policie zahájila úkony trestního řízení pro trestný čin těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Zraněné děti putovaly do nemocnic v Praze, v Ústí nad Labem a Děčíně, jsou mimo ohrožení života.

Jedno zraněné dítě leží v nemocnici v Motole. Její mluvčí Pavlína Danková sdělila, že je mimo ohrožení života, má lehčí zranění a zůstává na pozorování. Další je v Thomayerově nemocnici na klinice dětské chirurgie a traumatologie, podezření na poranění pánve se podle nemocnice nepotvrdilo. „V tuto chvíli je naštěstí stav pacientky stabilizovaný. Provedli jsme řadu vyšetření a výsledky jsou dobré a bez nálezu. Nadále u nás však zůstane na pozorování a předpokládáme, že během víkendu bychom ji mohli propustit domů,“ informoval mluvčí nemocnice Petr Sulek.

Video  Přistání vrtulníku v Thomayerově nemocnici v Praze, který převezl zraněné z rozhledny na Děčínsku (3. 8. 2023)  - Václav Burian
Video se připravuje ...

Dvě děti jsou na dětském traumacentru v Ústí nad Labem. „Jejich stav je stabilizovaný a nejsou v bezprostředním ohrožení života,“ řekla mluvčí společnosti Krajská zdravotní Jana Mrákotová. Dalších pět dětí bylo převezeno do nemocnice v Děčíně, jedna nezletilá osoba tam zůstává. „Také je mimo ohrožení života a čtyři děti již byly propuštěny,“ uvedla mluvčí a doplnila, že zdravotníci ošetřovali pohmoždění kotníku, zápěstí, případně tržné rány.

Jednalo se o děti z letního tábora Ranč Radana u obce Veselé. Majitelka ranče Petra Svejkovská sdělila, že nebude věc zatím komentovat. Neodpověděla ani na SMS zprávu.

Místo kolem rozhledny je podle fotoreportéra obehnáno páskami. Na vyhlídce chybí podlaha. Na fotografii rozpadlé rozhledny je vidět, že trámy jsou v některých místech shnilé. „Děčínští kriminalisté ještě ve večerních hodinách provedli ohledání místa. V současné době jsou ve věci zahájeny úkony trestního řízení pro trestný čin těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti,“ uvedla na webu krajská policejní mluvčí. Policie zřídila krizovou linku s číslem 974422012 pro rodiče a příbuzné zraněných, protože se mohou v současné době nacházet i mimo ČR. Na místě byli ve čtvrtek také krizoví interventi a policejní psycholog. Policisté vyslechnou zúčastněné.

Výstup na vlastní nebezpečí

„Naprosto zásadní věc, která se tam odehrála, je ta, že tam došlo k porušení provozního řádu, který tam je vyvěšený a došlo k obrovskému přetížení té konstrukce,“ uvedl místostarosta. Táborníci se k vyhlídce vypravili na stezku odvahy, podotkl Kunte. Pozemek na němž vyhlídka stojí, patří obci, věž provozuje spolek.

Předseda spolku Triangl Markvartice Radomír Tulko ČTK řekl, že ho událost mrzí a je v šoku. Uvedl, že na vyhlídkovou plošinu mohou podle návštěvního řádu vylézt maximálně čtyři osoby, ve čtvrtek večer jich tam nicméně bylo víc. Výstup je na vlastní nebezpečí. Táborníci chtěli u vyhlídky bivakovat, proč navzdory upozornění umístěnému na vyhlídce vylezli ve vyšším počtu na plošinu, podle něj zůstává otázkou.

„Cedule tam byla od počátku na jedné noze vedle žebříku, který vede nahoru. Každé dva týdny tam někdo z kolegů jezdil pracovní čtyřkolkou pro pytel s odpadem. V pondělí tam kolega byl a ta cedule tam ještě byla,“ uvedl Tulko s tím, že táborníci, kteří se na plošinu vypravili, nebyli na místě poprvé. „Jde o to, že třeba tu ceduli někdo nevnímá,“ doplnil. Vizuálně byla vyhlídka podle Tulka v pořádku. Na místo se ještě nedostal, protože neskončilo vyšetřování. Serveru iDnes.cz Tulko řekl, že kvůli události spolek vyhlídkovou věž odstraní.

Silvia Blahovská ( 6. srpna 2023 10:54 )

Silvia Blahovská ( 6. srpna 2023 10:53 )

Celebrity-chachacha ( 4. srpna 2023 19:16 )

Ano, on tam byl,já to viděl.

Celebrity-chachacha ( 4. srpna 2023 19:13 )

Rozhledny tak leda hyzdí krajinu. Nevím co je to zase za módu.

lokii ( 4. srpna 2023 18:43 )

Pokud je neco urcene pro uzivani, tak by to melo byt v takovem stavu, aby to bylo bezpecne.
Cedulku na jednom z piliru budou cist tak dospeli - deti urcite ne. Deti se soustredi na neco uplne jineho. Kdyby od nich vedouci vyzadovali ukazneny dvojstup, tak by se nasel zase nekdo, do by to povazoval za omezovani deti, kdyz je vedouci nechaji, tak budou zase popohaneni za to, ze nezajistili bezpecnost.
Fakt bych v soucasne dobe vubec nechtela byt ucite­lem/vy­chova­telem­/vedou­cim na tabore - proste nic, co by melo co delat s detmi/mladezi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání