Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Neštěstí na Děčínsku: Devět zraněných dětí po pádu z rozhledny!

Aktualizováno -
3. srpna 2023
23:19
Autor: rc, ČTK, shp - 
3. srpna 2023
21:29

K velkému neštěstí došlo ve čtvrtek krátce před devátou večer u Markvartic na Děčínsku. Po pádu z rozhledny Triangl se zranilo devět dětí. Dvě děti s podezřením na vážné zranění transportovaly vrtulníky do Prahy, dvě osoby se středně vážným zraněním byly převezeny do Ústí nad Labem. Další čtyři děti se středně vážným zraněním jsou v děčínské nemocnici. ČTK to řekl mluvčí krajské záchranné služby Prokop Voleník s tím, že o rozsahu zranění deváté osoby zatím nemá informace.

Plošina na rozhledně se propadla ve chvíli, kdy na ní podle informací Blesku bylo až 15 dětí, které si vyrazily udělat fotky s vedoucími. Mluvčí policie Veronika Hyšplerová pro Blesk uvedla, že při neštěstí utrpělo zranění osm dětí a praktikant. Nicméně později upřesnila počet zraněných dětí na devět.

„Mohu potvrdit událost v Markvarticích na rozhledně, kde mělo dojít k pádu několika nezletilých osob,“ uvedl předtím pro Blesk mluvčí ústecké záchranné služby Prokop Voleník s tím, že se mělo jednat o děti ve věku 8-13 let. „Na místě zasahují dva vrtulníky. Kolegové z letecké záchranné služby Praha a z Liberce,“ dodal již dříve mluvčí s tím, že nedaleko se nachází dětský tábor a mělo by se jednat o děti právě z něho.

K neštěstí vyrazilo pět jednotek hasičů, kteří poskytli dětem předlékařskou pomoc a z těžko dostupného terénu je předali záchranářům, uvedl mluvčí hasičů Petr Pelikus. K události vyjel i místostarosta obce Markvartice Libor Kunte, aby se se situací seznámil, řekl ČTK. Obec Markvartice na sociální síti Twitter uvedla, že zřejmě došlo k propadu plošiny. „Propadla se plošina a několik dětí se vážně zranilo,“ napsala obec.

Dřevěná vyhlídková věž Triangl se nachází asi 2,5 kilometru od Markvartic a její vyhlídková plošina je podle webu s přehledem rozhleden asi tři metry nad zemí. Dostat se na ni lze po žebříku.

Byli jste na místě neštěstí? Máte k události informace nebo fotografie? Prosíme, napište nám na tip@blesk.cz!!!

Video  Přistání vrtulníku v Thomayerově nemocnici v Praze, který převezl zraněné z rozhledny na Děčínsku (3. 8. 2023).  - Václav Burian
Video se připravuje ...

jarmusch ( 4. srpna 2023 09:50 )

Vážná zranění z plošiny 3m ? To se snad dá s přehledem odpružit, stejně jako středně velká lavina ne ?

paralenka ( 4. srpna 2023 09:10 )

Problém je v tom, že vedoucí dělají zpravidla studenti/-tky, tedy sotva dospělé děti. Taky jsem jezdila, ale raději vyměnila oddíl za kuchyni, protože s věkem si tu odpovědnost uvědomíte! Zažila jsem ožralecké tábory, jednou i feťácký, kdy vedoucí byli každý večer na šrot, pro absťošku utrpení. Takže nápad fotit se na rozhledně mě nepřekvapuje, nějaké omezení na ceduli je mnohým pro srandu. Až s vlastními dětmi mnozí pochopí ten strach a opatrnost!

blue_Moon ( 4. srpna 2023 08:45 )

Vedoucí dětí neuměla číst a nebo se vykašlala na ceduli, která jasně říká počet osob, které mohou být na plošině . Už jenom ten žebřík na rozhlednu by mě vyděsil aby svěřené dítě neuklouzlo a nespadlo. Plošina je cca ve výšce cca 3 m, takže žádná "prolézačka" na dětském hřišti.

Marie Bursikova ( 4. srpna 2023 07:15 )

Hruuuzaá , dnes člověk neví jak vše dopadne.
Je mi líto děti i rodičů

Marie Bursikova ( 4. srpna 2023 07:12 )

Svěřit pdítě do tábora je

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání