Když Danielova maminka Petra před 11 lety otěhotněla, nic nenasvědčovalo tomu, že by mělo být s miminkem něco špatně. Vše ale převrátila autonehoda, kdy v serpentinách u Malé Skály řidič předjížděl přes plnou čáru. Petra auto strhla ke straně, šílenci se ještě stihla vyhnout, bohužel dodávka za ní nezvládla dobrzdit a došlo ke srážce. Petře se na první pohled nic nestalo, bouračka však vyvolala těhotenské komplikace.

„Byla jsem tehdy v 24. týdnu těhotenství. V nemocnici jsme vydrželi týden v Liberci a pak tři týdny v Praze, až do 28. týdne těhotenství, kdy se Daniel 20.9.2011 narodil. Od nehody špatně fungovala placenta, takže miminko nerostlo, ale to se zjistilo až po porodu, že velikostně podle počtu týdnů neodpovídá, vážil 990 gramů,“ říká pro Blesk Petra.

Vlivem traumatického předčasného narození mu praskly nedostatečně vyvinuté plíce, to způsobilo krvácení a následné multiorgánové selhání. Podle lékařů neměl šanci na život. „Prognóza na začátku byla, že poškození mozku je tak rozsáhlé, že měl jen ležet a nevnímat. Daniel měl asi od půl roka epilepsii, ta se však podařila zastavit. Daniel má těžkou formu dětské mozkové obrny, spastickou kvadruparézu,“ vysvětluje Petra.

Jenže Petra to se synem nevzdala, a přestože má ještě další tři děti, dělá první poslední, aby syn mohl v rámci možností žít normální život. „Dan je velmi vnímavý a chce dělat vše jako jeho sestřička. V zimě lyžoval na biski, a moc ho to bavilo, je šťastnej, když může dělat vše jako sestřička. Nyní protože malá jezdí na kole a moc chtěl taky, začíná trénovat jízdu na speciálním kole lopedu.“

Pomůže operace

Aby se Danielův stav mohl co nejvíce zlepšovat je potřeba pravidelná rehabilitace ale především tzv. operace ulizbat, která uvolní spasticitu. „Tak, jak Daniel rychle roste, spastické svaly se znovu zkracují, proto je nutností operaci nyní po roce a půl zopakovat. Protože jakmile se zvýší spasticita aduktorů, zhorší se Danielkovi poté postavení levé kyčle, které je pak i velmi bolestivé. Operace ulzibat hlavně pomůže od bolesti, potom bude následovat intenzivní rehabilitace.“

Chlapec zmiňovanou operaci podstoupil už čtyřikrát a vžy mu výrazně pomohla. Problém ale je, že operace stojí 82 tisíc a nehradí ji pojišťovna, proto se jeho maminka obrací i na veřejnost s prosbou o pomoc. Roční náklady na Danielovu rehabilitaci a různé pomůcky vyjdou zhruba na 600 tisíc, kdo by chtěl rodině pomoct, může zaslat finanční podporu na transparentní účet.

Video
Video se připravuje ...

O čem se mlčí: Jsem rodič zdravotně znevýhodněného dítěte Videohub

Fotogalerie
65 fotografií