Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Britka přišla při požárech v Řecku o manžela: Zemřel, když zachraňoval děti z ohnivého pekla

Autor: rc - 
30. července 2023
05:00

Líbánky v Řecku se změnily v noční můru pro Zoe Holohanovou. Britka před pěti lety odjela se svým novomanželem Brianem O´Callaghanem Wetsroppem do přímořského města Mati, kde vypukly lesní požáry. Zemřelo přes sto lidí. Katastrofu nepřežil ani Brian, který pomáhal zachraňovat děti. Zoe utrpěla vážná zranění a přežila jen díky odvážnému dobrovolníkovi. 

Na 23. července 2018 Zoe nikdy nezapomene. Mělo to být nejkrásnější období jejího života. Ostrovanka se 19. července provdala za Briana a společně odjeli do Řecka, kde měli strávit nezapomenutelné líbánky. Novomanželé trávili romantickou dovolenou v přímořském městě Mati.

Ovšem okolí Atén tehdy postihly rozsáhlé požáry. Ty si vyžádaly přes sto mrtvých. „Jednou z těchto obětí byl můj krásný manžel Brian O´Callaghan Westropp. Zemřel přímo před mýma očima jen čtyři dny poté, co jsme se vzali,“ zavzpomínala na nejhorší okamžik života Zoe pro britský deník Metro.

Zachránil životy dětí

Brian se předtím zachoval jako hrdina. Zachránil několik dětí, které odnesl v náručí do bezpečí. Samotnou Zoe dělily od smrti sekundy. Jeden z dobrovolníků ji uviděl v hořícím autě, neváhal a běžel ji na pomoc. „Riskoval svůj život, aby zachránil ten můj,“ uvedla Zoe s tím, že mu bude dokonce života vděčná.

Těžké popáleniny

Zatímco truchlila pro svého manžela, bojovala v nemocnici o život. „I když jsem přežila, nevyvázla jsem bez zranění. Utrpěla jsem těžké popáleniny na celém obličeji, hrudníku, pažích, rukou a nohou a levou ruku jsem měla tak popálenou, že byla poškozena k nepoznání,“ dodala.

V době, kdy byla na jednotce intenzivní péče, jí zemřel otec na infarkt. Vypukla u ní vzácná forma sepse známá jako toxická epidermální nekrolýza, což vedlo k multiorgánovému selhání. Byla proto uvedena do kómatu. Poté, co se probudila , podstoupila transplantaci kůže. V dalších měsících se musela znovu začít chodit, mluvit i jíst. 

Video  Požáry na řeckém ostrově Rhodos: Evakuace turistů  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání