Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Chlapečka (†2) po koupání usmrtil nebezpečný mozkožrout. Prvok zabíjel i v Československu!

Autor: pma, ČTK - 
28. července 2023
05:00

Teprve dvouletý Woodrow Turner Bundy z Nevady zemřel minulý týden poté, co se nakazil vzácným parazitem naegleria fowleri, též lidově známým jako „mozkožrout“. K nákaze došlo podle amerických médií v horském prameni Ash Springs. Nebezpečný prvok útočil i v Československu. Mezi lety 1963 až 1965 zemřelo v Ústí nad Labem po nákaze parazitem z veřejného bazénu 16 lidí.

„Nemoc přišla opravdu rychle a zpočátku se tvářila jako běžná chřipka doprovázená horečkami,“ popsala pro americkou televizi FOX5 Bailey Logueová, teta dvouletého Woodrowa.

Ten byl před několika dny s rodinou v horské oblasti u přírodního pramene Ash Springs, kde se koupal. Po pár dnech ale chlapec nebyl ve své kůži a rodiče se synem zajeli do nemocnice. Tam lékaři odhalili smrtelnou diagnózu.

Dvouletý Woodrow se nakazil parazitem naegleria fowleri, též známým jako mozkožrout. Prvok se do hostitelského těla dostává nosní dutinou, podél čichového nervu doputuje do mozku a rozkládá mozkové buňky.

Vybral si věčný život

Malý pacient se s parazitem pral několik dní, ale boj prohrál. „Modlili jsme se, aby Woodrow toto monstrum porazil, zcela se uzdravil a vrátil se domů ke své rodině. Dělal všechno, co šlo,“ napsala 20. července chlapcova matka Briana Bundyová na sociální síť.

Prvok zabil 16 lidí v Československu

Symptomy se projevují zhruba jeden až devět dní po kontaktu s kontaminovanou vodou. Patří mezi ně silná bolest hlavy, horečka, zvracení nebo pocit ztuhlého krku po vstupu do teplé vody.

Nebezpečný mozkožrout je podle Daily Mail téměř ve všech případech pro nakažené smrtelným. V letech 1962 až 2023 se v USA parazit naegleria fowleri objevil u 150 lidí, nákazu přežilo jen pět z nich.

Prvok zabíjel i v Československu. V 60. letech se rozjela epidemie, která vypukla v plaveckém bazénu Ústí nad Labem. Ta si tehdy vyžádala 16 obětí ve věku od 8 do 25 let. 

dynaty ( 28. července 2023 20:21 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání