Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Dva náročné zásahy v Adršpašských skalách: Jednoho pacienta vyzvedl vrtulník, druhý jel loďkou

Autor: VaB - 
5. července 2023
12:45

Dva náročné zásahy během dvou dní mají za sebou královéhradečtí záchranáři společně s hasiči. V obou případech museli zasahovat v Adršpašských skalách. V jednom případě na místo zamířil i vrtulník, s pomocí kterého zraněného vyprostili ze špatně přístupného terénu.

Do Adršpašských skal vyjíždělo několik jednotek hasičů, záchranářů, policistů a Skalní záchranná služba v pondělí odpoledne. Na skalách v blízkosti jezírka s lodičkami se vážně zranil jeden z turistů. „Zraněné osobě jsme poskytli první pomoc,“ potvrdili hasiči.

Jelikož jsou skály ve velmi špatném a nepřístupném terénu, zraněného společně s lékařem z místa vyzvedl záchranářský vrtulník s pomocí podvěsu. Dále jej pak transportoval do nemocnice v Hradci Králové.

Neuběhlo ani čtyřiadvacet hodin od prvního zásahu a pomoc záchranářů a hasičů potřeboval další turista. Pacienta postihl kolaps a bylo nutné ho rychle dostat do sanitky. „Osoba byla transportována lodičkou k výstupu, následně 300 m terénem a po té terénní šestikolkou k infocentru do sanitky ZZS,“ popsali hasiči.

Podobných zásahů mají hasiči a záchranáři v Adršpašských skalách ročně několik. Jedním z těch posledních byla pomoc dvěma horolezcům, kteří se po pádu vážně zranili. Na místo tehdy vzlétly dva záchranářské vrtulníky.

Video  Záchrana turisty v Adršpašských skalách  - HZS Královéhradeckého kraje
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání