Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Student (†18) chtěl podpálit budovu školy, v plamenech sám zahynul! Studoval tu i vrah z baru Tepláreň

Aktualizováno -
1. července 2023
18:34
Autor: pma, ČTK - 
1. července 2023
13:02

Nepopsatelný šok zažívají první prázdninový den obyvatelé slovenské Bratislavy. Teprve osmnáctiletý student nejprve podpálil v noci čtrnáct motorových vozidel v Teplické ulici, pak skrze žebřík pronikl i do budovy tamního gymnázia, kde sám studoval, a založil v prvním patře požár. V plamenech podle slovenských médií zemřel.

Byl to bezproblémový žák, který se dobře učil a v září měl nastoupit do posledního ročníku. Tak slovenský web Štandard.sk mluví o studentovi, který se první prázdninový den odhodlal k nepochopitelnému činu.

Mladík nejprve v sobotu ráno přijel na skútru do Teplické ulice v Bratislavě. Tam zapálil 14 motorových vozidel. Svůj motocykl nechal stranou a vydal se k budově Gymnázia pro mimořádně nadané děti, kde sám studoval.

Do objektu se mladík dostal po žebříku a následně rozbil jedno z oken. Uvnitř se rozhodl ve žhářství pokračovat a oheň založil i tam. Plameny se mu staly osudnými a žák při požáru zahynul.

Podle informací Denníku N chlapec zemřel na následky udušení kouřem. Denník N zároveň podotkl, že založit požár se mladík rozhodl jen několik hodin po rozdání vysvědčení a začátku letních prázdnin. Jeden z rodičů listu v souvislosti se sobotní událostí sdělil, že žáci jsou pod velkým tlakem.

Škola pro mimořádně nadané děti a současně gymnázium na bratislavské Teplické ulici je státní škola, která byla první a dlouho i jedinou školou na Slovensku specializovanou na vzdělávání nadaných dětí. 

Zájem médií se na instituci obrátil i vloni na podzim. Stejnou školu totiž navštěvoval i devatenáctiletý mladík, který v říjnu 2022 před bratislavským gaybarem Tepláreň (Teplárna) zastřelil Juraje (†27) a Matúše (†23). Škola tehdy násilí odsoudila a uvedla, že nemůže suplovat vliv rodiny a sociálních sítí.

 

Jiří Zvěřina ( 2. července 2023 07:05 )

Lomikel ( 2. července 2023 01:47 )

Nikoli, škola se jmenuje správně jako škola pro mimořádně nadané děti.
Chlapec byl opravdu mimořádně nadaný.
Zapálit 14 aut a jednu školu vyžaduje opravdu mimořádné nadání.

Jiří Zvěřina ( 1. července 2023 20:47 )

Jestli by se ta škola neměla přejmenovat na školu pro pošahané studenty...

DD22 ( 1. července 2023 18:38 )

piju_Svijany:
Správy odvozeno od slova spravit?

beruna ( 1. července 2023 17:23 )

Škola pro mimořádně nadané děti? Mimořádně nadané děti bývají často autisti a podivíni s omezenou sociální inteligencí a malou nebo žádnou empatií. Někdy i s různými psychickými potížemi. Nebo mimořádně nadaný nebyl a tu školu nenáviděl. Kdo ví, co se mu honilo hlavou. Aspoň že při té své "akci" nezavraždil nikoho dalšího.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání