Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Asi je na nás na***ný!: Kamera zachytila pád cyklisty Mariána (†60) i nevhodné vtipkování záchranářů!

Autor: pma, inf - 
28. června 2023
18:38

Na sociálních sítích v posledních dnech koluje video, na kterém je zachycena nehoda šedesátiletého slovenského cyklisty Mariána. To na internet umístila partnerka zesnulého muže. Ze záběrů je patrné, že přivolaní záchranáři během poskytování první pomoci nad umírajícím mužem nevhodně vtipkovali. Nikdo z nich netušil, že je celou dobu snímá kamera.

Šedesátiletý Marián se vydal počátkem května na vyjížďku na kole v blízkosti města Martin. Na cyklostezce narazil na dívenku, která stála s kolem nešikovně natočeným přes celou šířku asfaltu. Muž chtěl malou cyklistku minout, ale při objíždění narazil do jejího kola a sám z toho svého spadl. 

Podle slovenského deníku Nový Čas měl muž někde na těle připevněnou malou kameru, takže z celé nehody i následné záchrany života vznikl záznam. Ten na Facebooku zveřejnila Mariánova partnerka Miloslava.

Z videa jde slyšet maminka malé dívky, která k Mariánovi nejprve spěchá a ptá se, zda je v pořádku. Když zraněný cyklista neodpovídá, přivolá na pomoc záchrannou službu. Ta je na místě za pár minut.

Slabě hmatáš

To, co na videu následuje, hnulo žlučí nejednomu Slovákovi. „Máte upito?“ ptali se záchranáři zraněného muže, který v tu chvíli kvůli zranění mozku nezvládal dobře artikulovat a vydával jen nesrozumitelné zvuky.

Zvláštní chování záchranářů pokračovalo i v sanitce cestou do nemocnice.  „Nemá u sebe žádné doklady. Při předběžně kontrole jsem nic nenahmatala, nic jsem necítila,“ uvedla na záznamu záchranářka. „Slabě hmatáš, to jsou typické ženy,“ okomentoval situaci se smíchem její kolega. „Nekomunikuje. Asi je nas**** na nás,“ dodal další hlas. „No, už jsme tady, zachránili vás,“ zazní ženský hlas v závěru videa.

Jenže pan Marián zachráněn nebyl. V nadcházejících hodinách po převozu do nemocnice proděl operaci mozku a pár hodin po ní zemřel.

Otřesný přístup

Pod videem, které zveřejnila partnerka zesnulého Mariána, se vyrojila spousta nahněvaných komentářů. „Upřímnou soustrast. Dost mě zaskočili záchranáři. Kromě alkoholu a toho, že zraněný pán se asi zlobí, je po pádu z kola nenapadla žádná diagnóza?“ táže se jedna z uživatelek na sociální síti. „Otřesný přístup, to radši aby se člověku nic nestalo, protože u nás zdravotnictví stojí za prd,“ komentovala záznam další žena.

Kritikou záchranářů nešetřila ani sestra zesnulého cyklisty. „Bratr měl těžce poškozený mozek a byl v šoku. Krevní testy neprokázaly alkohol v krvi a je smutné, že zemřel kvůli záchranářům, kteří nebyli asi profesionálové,“ sdělila podle regionálního slovenského webu Zoznam.sk Mariánova sestra.

Mluvčí mlžili

Za chování záchranářů je podle mluvčího záchranářů Martina Balka zodpovědný pouze poskytovatel neodkladné přednemocniční péče.

Mluvčí nemocnice v Martině Katarína Kapustová moc informací k případu nesdělila. „Pán byl ošetřen na úrazové ambulanci a následně hospitalizován na Neurochirurgické klinice a později na Klinice anesteziologie a intenzivní medicíny,“ řekla Novému Času.

Video  Záhadná smrt muže: Tělo vypadlo z podvozku dodávky, ta ho za sebou táhla až 7 m!  - TVJOJ
Video se připravuje ...

Uživatel_5656933 ( 28. června 2023 22:49 )

Je nepohodlne jezdit v helme, ale prave pri podobnem nezvladnutem padu z kola pri zastaveni muze cyklistovi zachranit zivot.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání