Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šílenec napadl personál českobudějovické nemocnice mačetou: Policie obvinila muže (29) z těžkého ublížení na zdraví

Aktualizováno -
17. června 2023
13:57
Autor: VaB - 
16. června 2023
17:32

Jihočeská policie zasahovala v areálu nemocnice České Budějovice. 29letý muž ozbrojený mačetou zaútočil na personál psychiatrického oddělení. Zranil čtyři zdravotníky, jsou mimo ohrožení života, jejich stav je stabilizovaný. Podle jihočeského hejtmana útočil návštěvník oddělení. Ředitel nemocnice útok odsoudil. Kriminalisté vytvořili speciální vyšetřovací tým. 

Policie o případu informovala na twitteru. Podle ní ozbrojený muž zaútočil na personál psychiatrického oddělení mačetou. „Zranil čtyři osoby lékařského personálu. Útočníka personál znehybnil," napsali. Konkrétně se jedná o zdravotní sestry a sanitáře. Podle fotografií byla na chodbě krev, stejně tak i na mačetě, kterou šílenec použil.  

Útočníkem byl návštěvník psychiatrického oddělení. Stav napadeného zdravotnického personálu je po útoku stabilizovaný, u nikoho se přes noc nezhoršil, uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Pachatele se podařilo zdravotníkům a členům bezpečnostní agentury zadržet ještě před příjezdem policie. Nikdo z pacientů naštěstí zraněn nebyl. 

„Policie mě naposledy informovala, že dala dohromady tým na vyšetřování. Budou se zabývat všemi materiály, které jsou dosažitelné, kamery a podobné věci," řekl v sobotu hejtman. Policie dodala, že krajští kriminalisté muže obvinili z těžkého ublížení na zdraví a zpracovávají jeho návrh na vzetí do vazby. 

Českobudějovická nemocnice na svém webu uvedla, že pachatel čtyřem nelékařským zdravotnickým pacientům způsobil sečná zranění. „Chtěl bych ocenit obětavost a profesionální reakci našich zaměstnanců, díky nimž se podařilo útočníkovi zabránit v pokračování útoku. Důrazně odsuzuji dnešní neospravedlnitelný a brutální útok na zaměstnance nemocnice," sdělil generální ředitel Nemocnice České Budějovice Michal Šnorek.

Na místě zasahovala také zdravotnická záchranná služba. „Tři posádky včetně lékaře ZZS JčK zasahovaly v areálu českobudějovické nemocnice a ošetřili jsme 4 zraněné osoby. Žádné další informace z důvodu probíhajícího vyšetřování nemůžeme poskytnout," uvedla mluvčí záchranné služby Zuzana Fajtlová. 

Případy vážného napadení ostatních pacientů nebo personálu nemocnic jsou v ČR spíše ojedinělé. Nejtragičtější je střelba v čekárně polikliniky ostravské fakultní nemocnice z 10. prosince 2019, kde dvaačtyřicetiletý střelec sedm lidí zabil, dva zranil, později spáchal sebevraždu.

Video  Policisté zpacifikovali muže, který se zabarikádoval v nemocnici v Benešově.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Tomasj ( 18. června 2023 12:27 )

Ať u sebe zdrAvotníci nosí střelné zbraně, jsem přesvědčen, že 1 rána pětačtyřicítkou by stačila.

sorgedoktor ( 17. června 2023 09:02 )

Vsechny je snad nejde zavrit do ustavu. Dpis budou nemocnice nuceny platit ostrahu fysicky zdatnou a ozbrojenou. Z clankusemk tak uplne nepochopil jake narodnosti byl ten utocnik...

kdoasi ( 16. června 2023 22:23 )

To si lze snadno domyslet😉

kdoasi ( 16. června 2023 22:22 )

Já tam teda diskuzi vidím.

latecia ( 16. června 2023 21:02 )

Problemem je ten, ze takovych magoru z Ukrajiny bude pribyvat, pze ve valecnem prostredi lidem mrda, maj posttraum. poruchy, psychozy a to vidim pravidelne v Londyne, vsechno jsou to cvoci ze Somalska , Iranu, nedostava se jim patricne lekarske pece tak behaj volne na svobode, pze svoboda. Komousi to aspon zavirali vsechno do ustavu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání