Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Mrazivá svědectví z autobusu smrti: Zemřelo 10 svatebčanů, řidič jel jako blázen?!

Autor: rc, ČTK, inf - 
16. června 2023
10:47

Svatební veselí skončilo obrovskou tragédii. Při nehodě autobusu zemřelo deset svatebčanů. Další lidé utrpěli zranění. Přeživší popsali, co se v autobuse odehrálo. Svědci uvedli, že řidič Brett Andrew Button (58) jel obrovskou rychlostí, kvůli čemuž ho cestující napomínali. Ovšem na jejich stížnosti jen odsekl. Místo nehody prý připomínalo „válečnou zónu“.

Při nehodě autobusu v Austrálii v neděli večer místního času zemřelo deset lidí. Dalších 25 lidí se zranilo a 18 osob je v pořádku. Nehoda se stala ve státě Nový Jižní Wales, ve vinařské oblasti Hunter Valley.

Australská média zveřejnila záběry, na kterých je vidět autobus převrácený na boku. Autobus převážel svatební hosty, kteří se zúčastnili veselky Madeleine Edsellové a Mitchelal Gaffneyho. Svatebčané mířili ze svatby do svého ubytování.

„V Hunter Valley jsme vyhledávanou svatební a turistickou destinací,“ řekl Jay Suvaal, starosta města Cessnock, které se nachází nedaleko od místa nehody. Tu starosta označil za „opravdu strašnou“.

Mrazivá svědectví

Policista David Wardell pro britský deník Daily Mail uvedl, že řidič autobusu Brett Andrew Button jel obrovskou rychlostí, když vjížděl na kruhový objezd. „Ztratil kontrolu nad vozidlem,“ uvedl. Přeživší potvrdili, že se řidič řítil velkou rychlostí. Dokonce ho prý napomínali, aby zpomalil. „Pokud si myslíte, že to bylo rychle…koukejte,“ měl prý odvětit cestujícím. Chvíli poté došlo k tragédii. 

Po nehodě na místě zavládl chaos. Svědci popisují, že to na místě vypadalo jako ve válečné zóně. Lidé na sobě měli krev cizích lidí. Místní reportér Alex Tignani podle informací britského deníku Daily Star seděl v autobuse smrti a utrpěl zranění. Skončil v nemocnici. Jeho máma Loretta řekla, že její syn viděl, jak umírají jeho přátelé. „Je na pozorování kvůli otřesu mozku, byl pokrytý krví jiných lidí,“ uvedla.

Identifikace obětí

V současné chvíli probíhá identifikace obětí, která může trvat i týdny. Podle blízkých mezi oběťmi je manželský pár Andrew a Lynan Scottovi ze Singletonu, na které údajně doma čekaly dvě děti. Zahynul i Zadary Bray. Jeho smrt na sociální síti potvrdil jeho strýc. „Můj synovec Zach Bray zemřel při večerní havárii autobusu,“ napsal. Nehodu nepřežila ani matka Nadene McBradeová a její dcera Kyah.

Pozůstalým kondoloval australský premiér Anthony Albanese, který potvrdil, že autobus vezl lidi ze svatební slavnosti. „To, že tak radostný den, který se odehrál v krásném místě, skončil s tak hroznou ztrátou životů a zraněními, je tak kruté, smutné a nespravedlivé,“ uvedl premiér.

Podle serveru ABC je nedělní nehoda autobusu nejhorší na australských silnicích od roku 1994. Nejvíce lidí, a sice 35, zahynulo při jiné nehodě autobusu v roce 1989.

Video  Podstatné úkony první pomoci  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání