Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zvrat v případu vraždy Jána Kuciaka (†27): Mariana Kočnera soud zprostil obžaloby, Alena Zs. byla nepravomocně odsouzena na 25 let!

Aktualizováno -
19. května 2023
17:02
Autor: ČTK - 
19. května 2023
16:07

Soud první instance na Slovensku v novém líčení uznal obžalovanou Alenu Zs.  vinnou ze sjednání vraždy novináře Jána Kuciaka. Je také vinna z podílu na přípravách nedokonaných vražd někdejšího elitního prokurátora a nynějšího generálního prokurátora Slovenska Maroše Žilinky, jakož i dalšího prokurátora. Soud jí uložil trest 25 let vězení. Specializovaný trestní soud (STS) naopak opět osvobodil obžalovaného Mariana Kočnera, který čelil obžalobě z objednání Kuciakovy vraždy, a nově ho zprostil také obžaloby z objednání vražd zmíněných prokurátorů a jednoho právníka. Verdikt STS není pravomocný.

Specializovaný trestní soud už v roce 2020 osvobodil Kočnera a také Alenu Zs. v případu Kuciakovy vraždy, o rok později tento jeho verdikt zrušil slovenský nejvyšší soud.

V novém jednání pak STS spojil případ vraždy reportéra s přípravou vražd zmíněných prokurátorů a právníka, ve kterých čelily stíhání celkově čtyři osoby včetně Kočnera a Aleny Zs.

Za vraždu Kuciaka, při které byla v roce 2018 zastřelena i jeho přítelkyně Martina Kušnírová, si už ve vězení odpykávají dlouholeté tresty tři lidé včetně vraha této dvojice.

Osmačtyřicetiletá Zsuzsová si v současnosti odpykává trest 21 let vězení za podíl na jiné vraždě; nynější verdikt STS zahrnuje i toto odsouzení. Alena Zs. se pátečního vyhlášení verdiktu nezúčastnila.

Vražda novináře Kuciaka vyústila na Slovensku před pěti lety v rozsáhlé protivládní demonstrace a v politickou krizi. Z funkce premiéra tehdy odstoupil Robert Fico a jeho strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) pak po porážce v parlamentních volbách z konce února 2020 skončila v opozici. Před předčasnými parlamentními volbami, které se na Slovensku budou konat na konci září, je Směr-SD v zemi už opět nejoblíbenější stranou.

Video  Brutální vražda investigativního novináře a jeho snoubenky otřásla nejen celým Slovenskem.  - Videohub
Video se připravuje ...

verka1 ( 19. května 2023 18:04 )

Hlava mafie je Kočner a za jiný trestný čin dostal 19 let, dřív ho propustí. Více lidí kvůli němu zemřelo. Měl dostat doživotí. Ještě Fico.
Slováci tenkrát šli do ulic.

verka1 ( 19. května 2023 17:13 )

Kočner je hajzlik, právě on měl dostat doživotí za vraždy.

doktormediciny ( 19. května 2023 16:53 )

V casopise Blesk hledame neco jako rozptyleni...Tady ty clanky o 5 let stare vrazde nam s n a d moc dobre nalady nepridaji. Pokud by clanek byl obsaznejsi, snad bychom tomu nejakym zpusobem rozumeli.
Samozrejme ze bezny obcan tak nejak upůlne nevi co je skutkova pods***/pokud necte literaturu ktera se toho tyka/

sorgedoktor ( 19. května 2023 16:47 )

Clanky by mely byxt psany takovym zpusobem, aby tomu rozumeli lide, kterti nemaji forensnia legislativni znalosti..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání