Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ráj českých turistů pod vodou: Při povodních v Itálii zemřelo několik lidí

Aktualizováno -
17. května 2023
19:53
Autor: rc, ČTK - 
17. května 2023
14:17

Počet obětí záplav v italském regionu Emilia-Romagna, který se nachází v severovýchodní části země, se během dne zvýšil na devět. Informují o tom italská média. Kvůli záplavám, které trvají od úterka, místní úřady rovněž preventivně evakuovaly několik tisíc osob, další desítky tisíc lidí zůstaly bez elektřiny a signálu mobilní telefonní sítě. V části regionu zůstane situace kritická i ve čtvrtek.

Poslední nalezenou obětí záplav je muž, který spadl do studny a utopil se, když se z ní snažil přečerpat vodu, píší média.

Podle posledních informací se vylilo z koryt na 20 řek a jiných vodních toků a záplavy se dotkly 35 obcí. Podle ministra civilní ochrany Nella Musumeciho na některých místech v regionu naměřili za posledních 36 hodin tolik srážek, kolik obvykle spadne za šest měsíců.

Video  Italský region Emilia Romagna sužují silné záplavy. Ulice ve městě Cesena se ocitly pod vodou.  - Twitter/@vigilidelfuoco
Video se připravuje ...

Musumeci ve středu odpoledne také oznámil, že na 50.000 lidí zůstalo v regionu bez elektřiny. Dodal, že signál nemá na 100.000 uživatelů mobilních telefonů a asi 10.000 klientů je bez pevného telekomunikačního spojení. Omezena je místní železniční doprava v regionu, vysokorychlostní tratě a dálkové linky fungují. Omezen byl i provoz na klíčové dálnici A14.

Meteorologové ponechali v některých částech regionu i na čtvrtek varování před špatným počasím. V některých městech, například v Rimini, se úřady rozhodly ve čtvrtek obnovit výuku na školách. Severovýchod Itálie postihly záplavy už začátkem května, tehdy si vyžádaly dvě oběti.

Záchrana matky s holčičkou

Situace je kritická ve městě Cesena, kde došlo vlivem dešťů k rozvodnění řeky Savio. Silnice se ocitly pod vodou. „Situace je zoufalá. Absolutní prioritou je záchrana životů,“ starosta města Enzo Lattuca v úterý podle informací deníku Cesena Today. V některých částech města obyvatelé dokonce museli vylézt na střechy domů, kde čekali na záchranářské vrtulníky, jež by je evakuovali.

Do problémů se dostala matka s dcerkou, kterým přispěchali na pomoc sousedé. Ti přeplavali zatopenou silnici, aby vzali dívku matce z náruče. Další lidé následně pomohli do bezpečí dívčině matce.

O situaci v Ceseně na sociální síti twitter informovali hasiči, kteří publikovali video, jenž ukazuje rozsah zkázy. „Byli hlášeni lidé, kteří uvázli na střechách kvůli vysoké hladině vody. V oblasti probíhají záchranné operace s vrtulníkem,“ uvedli v úterý 16. května.

Zábava v zatopených ulicích

V turisticky populárním městě Ravenna na severovýchodě země úřady vyzvaly obyvatele, aby se přestěhovali do horních pater budov. Naopak ve městě Riccioně, jenž leží na pobřeží Jaderského moře, starosta varoval lidi, aby zůstávali v bezpečí svých domovů.

Někteří lidé totiž vytáhli nafukovací čluny a plavili se po zaplavených ulicích. V obci Castrocaro Terme uvázla rodina v zatopeném domě. „Posádka vrtulníku Drago150 z Boloně zachránila dvě dívky a jejich rodiče,“ informovali na Twitteru hasiči s tím, že holčičky i jejich rodiče jsou v bezpečí.

Podle informací Sky News desítky hasičů zasahují i v dalším turisticky oblíbeném městě Rimini. Při záplavách zemřelo šest lidí,  informoval italský zpravodajský web Il Post. Severovýchod Itálie postihly záplavy už začátkem května, tehdy si vyžádaly dvě oběti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání