Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Cyklon Mocha udeřil v Asii: Zabíjel, ničil lodě, způsobil záplavy. Obří uprchlický tábor ušetřil

Aktualizováno -
15. května 2023
11:47
Autor: ČTK - 
14. května 2023
20:58

Nejméně šest obětí a 700 zraněných si podle nové bilance vyžádal silný cyklon, který v neděli zasáhl Barmu. Podél západního pobřeží Barmy dnes museli záchranáři evakuovat tisícovku lidí, které uvěznila mořská voda dosahující na některých místech výšky 3,6 metru. S řadou míst je přerušené spojení a skutečný dopad cyklonu Mocha se tak zatím dá jen odhadovat, napsala agentura AP.

V Barmě a Bangladéši bylo před nedělním příchodem cyklonu na pevninu preventivně evakuováno asi 400 000 osob. Bangladéšští meteorologové varovali, že cyklon Mocha by mohl být nejsilnější od bouře Sidr, která v roce 2007 zabila nejméně 3000 lidí.

Cyklon, provázený vichrem o rychlosti 180 až 190 kilometrů v hodině a v nárazech až 210 kilometrů v hodině, udeřil v neděli ráno místního času na pobřeží barmského Arakanského státu. V třistatisícovém Sistwei vichr strhával střechy domů, ničil lodě, porážel pouliční lampy a sloupy elektrického vedení, uvedla armáda, která Barmě od předloňského února vládne.

Asi 20.000 obyvatel města Sistwei bylo přesunuto do budov, které stojí ve vyšších polohách a mají pevné zdi, jako jsou například kláštery, pagody či školy. Ulice a přízemí některých domů ve městě byly zatopeny a jejich obyvatelé jsou odříznuti od okolního světa. Ve většině oblasti nefunguje telefonní ani internetové spojení. „Celý sever Arakanského státu utrpěl značné škody,“ řekl mluvčí armády.

„Po čtvrté hodině odpoledne v neděli bouře trochu polevila, ale voda neustoupila. Většina lidí seděla na střeše a vyvýšených místech celou noc, kdy celou dobu foukal silný vítr,“ řekl AP vedoucí skupiny záchranářů.

Agentura AP informovala o prvních úmrtích v důsledku vichru a deště v Barmě. Záchranné týmy nalezly ve východobarmském Šanském státě těla manželského páru, který zasypal sesuv půdy. Místní média rovněž informovala o úmrtí muže, kterého v Mandalajské oblasti rozdrtil spadlý strom.

Cyklon ale do značné míry ušetřil uprchlický tábor u bangladéšského města Cox's Bázár, v němž žije v provizorních obydlích kolem milionu běženců z řad muslimského etnika Rohingů, kteří utekli před pronásledováním z Barmy. „Naštěstí jsme tomu nejhoršímu unikli,“ prohlásil bangladéšský vládní představitel, který má na starosti uprchlickou otázku, Muhammad Šamsud Dúza. „Máme zprávy o poškozených příbytcích, ale zatím nebyli hlášeni mrtví ani zranění,“ dodal.

Zástupce Rozvojového programu OSN (UNDP) v Barmě Titon Mitra na twitteru napsal, že cyklon ohrožuje na dva miliony lidí a že se předpokládají rozsáhlé škody. Úřady vyzvaly rybáře, aby nevyplouvali na moře. Uzavřena byla také některá letiště v regionu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi