Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Samozvaný král kryptoměn: Únos, mučení a podvod za 640 milionů!

Autor: rc - 
28. března 2023
11:00

Soukromé tryskáče, obří domy a dovolené v exotice! Na vysoké noze si žil Aiden Pleterski (23), který sám sebe označil za „krále kryptoměn“. Na sociálních sítích se prezentoval jako boháč, který ke jmění přišel díky investicím. Nicméně si prý ve skutečnosti k bohatství dopomohl promyšlenými podvody! Své klienty měl okrást o zhruba 640 milionů Kč. Mladík si prý navíc prošel peklem poté, co ho unesli neznámí pachatelé, drželi ho několik dní v zajetí a mučili ho ve snaze získat mnohamilionové výkupné.

Zapeklitý případ rozplétají kanadské úřady. Rodák ze státu Ontario Aiden Pleterski tvrdí, že ho v prosinci minulého roku unesli neznámí pachatelé a několik dní ho drželi v zajetí. „Unesli ho. V podstatě ho drželi asi tři dny, vozili ho po různých místech v jižním Ontariu, bili ho, mučili, umožnili mu telefonovat jen konkrétním lidem,“ uvedl podle informací kanadské televize CTV otec Pleterskiho Adam Peters v prosinci loňského roku u soudu.

Svého otce unesený mladík kontaktovat prý nesměl. Nicméně o pomoc volal svému bytnému, jehož prosil o zaplacení výkupného ve výši 48 milionů Kč. „Řekl jsem, že nemohu absolutně nic dělat,“ řekl bytný u soudu. Pleterskiho nakonec únosci pustili na svobodu. 

Podle informací britského deníku Daily Mail policie v Torontu o případu neposkytla žádné informace. Není jasné, zdali v souvislosti s únosem Pleterskiho má podezřelé či provedla již nějaká zatčení.

Luxusní auta a dovolené

Třiadvacetiletý Kanaďan se na sociálních sítích rád chlubil svým luxusním životem. Jen na instagramu jej sledovalo více než 95 tisíc lidí. Mladík upoutal pozornost fanoušků díky fotografiím a videím z luxusních dovolených, večírků a mnohamilionovým majetkem. Navíc byl viděn ve společnosti celebrit, jako je Machine Gun Kelly.

V jednom z videí je Pleterski viděn v americkém Miami na obří jachtě a užívá si večeři se svými přáteli v drahé restauraci. V dalším videu ukazuje svůj vozový park. V garáži měl mít zhruba deset sportovních aut včetně auta McLaren Senna, sporťáku, jehož je na světě jen pár kousků. To si pořídil v roce 2021 za 26 milionů Kč.

Milovník luxusu tvrdil, že neuvěřitelné bohatství získal díky úspěšnému podniku. Sám sebe deklaroval jako „krále kryptoměn“. Jeho rodiče uvedli, že věřili, že jejich syn je šéfem úspěšné investiční firmy. Nicméně nakonec se ukázalo, že je zřejmě všechno jinak. 

Ponziho schéma

Od svých klientů Pleterski získal zhruba 640 milionů Kč, které měl investovat. V roce 2021 ale vyhlásil bankrot. Jak uvádí televize CTV,  Pleterski místo toho, aby velké částky, které mu klienti svěřovali, investoval tak, jak sliboval, prohýřil je. „Lidem řekl, že investuje jejich peníze, a to se nestalo. Spoustě lidem dluží spoustu peněz,“ uvedl insolvenční správce Rob Stelzer.

Právník věřitelů Norman Groot uvedl, že podvody Pleterskiho fungovaly na Ponziho schématu, kdy investice některých klientů používal k vyplacení údajných výnosů jiných klientů. Z ohromující částky 640 milionů kč téměř 38% údajně utratil za luxusní dovolené, auta a cestování soukromými tryskáči. 

Jeho ohromující majetek se nyní bude rozprodávat, aby mohly být vyplaceny dlužné částky jeho věřitelům.

Video  V Egyptě byl zatčen muž, který v Česku spáchal dvanáctimilionový podvod  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání