Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Železniční nehodu v Řecku nepřežilo přes 50 lidí: Okamžik hrůzy zachytila kamera!

Autor: rix, ČTK - 
3. března 2023
12:15

Tragickou nehodu dvou vlaků v Řecku podle posledních údajů nepřežilo 57 lidí. Srážku zachytily kamery. Z videa je patrné, o jak vážnou nehodu šlo. V Řecku se mezitím bouří zaměstnanci drah. Druhým dnem pokračují ve stávce kvůli nevyhovujícím bezpečnostním podmínkám.

„Federace bila na poplach už spoustu let, ale nikdo ji nebral vážně,“ upozornila hlavní odborová organizace železničářů. Její představitelé požadují schůzku s novým ministrem dopravy Jorgosem Gerapetritisem, který byl do funkce jmenován po havárii s tím, aby zajistil, že se podobná tragédie už nikdy nebude opakovat.

Video  Železniční nehodu v Řecku zachytila kamera.  - Twitter
Video se připravuje ...

Protestující poukazovali na zastaralé a poruchové zabezpečení řeckých železnic. Podle demonstrantů špatný stav železniční infrastruktury přispěl k vzniku smrtelné havárie. Lidé se posléze přesunuli k parlamentu a skandovali „vrazi, vrazi“. V Soluni se shromáždilo na 2000 občanů a někteří demonstranti házeli zápalné lahve. Podle policie se situace ve městě během večera vrátila ke klidu.

Šílenou kolizi osobního a nákladního vlaku zachytila bezpečnostní kamera umístěná nedaleko místa neštěstí. Po srážce dvou vlaků okolí železnice pohltila obří ohnivá koule. Na místě zemřelo nejméně 57 lidí. Po dalších obětech záchranáři stále pátrají. Na místě neštěstí pokračuje odklízení trosek vlaků, hasiči plánují zakončit práce během pátku, upozorňují však, že to ještě není úplně jisté. Není jasné, zda se stále nějací lidé pohřešují a kolik jich je.

Ve čtvrtek u nemocnice v Larise, kam bylo odvezeno mnoho obětí nehody, protestovali jejich příbuzní. Přijeli tam, aby bylo možné jejich blízké identifikovat pomocí DNA. V Aténách, kde se demonstrace konaly po dva uplynulé večery, jsou další akce plánovány na dnešní poledne i večer.

žanyn ( 3. března 2023 13:04 )

A proboha proč? Zabezpečovací zařízení je známo už přes 50 roků. A jakpak je tomu u nás???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání