Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Záchranáři po srážce vlaků v Řecku napočítali už 46 mrtvých: V troskách našli další ohořelá těla

Autor: ČTK, chal - 
2. března 2023
13:10

Nejhorší železniční nehoda v Evropě za desítky let se stala v noci z úterý na středu na dráze mezi řeckými městy Soluň a Larisa. Při čelní srážce osobního a nákladního vlaku zemřelo minimálně 46 lidí a záchranáři v troskách dál hledají ohořelá těla obětí.

Počet obětí úterní srážky vlaků v Řecku vzrostl na 46, oznámil to podle místních médií mluvčí hasičů. Podle něj se dnes ráno našlo v troskách sedm ohořelých těl. Deník Kathimerini ale připomněl, že ve středu panovaly kolem počtu mrtvých nejasnosti.

Video  Letecké záběry nehody vlaků v Řecku  - Reuters
Video se připravuje ...

Po nehodě totiž několik vagonů začalo hořet, a identifikace některých obětí je tak ztížená. Několik lidí se stále pohřešuje, uvedla DPA. Kvůli nehodě ve středu lidé protestovali proti špatnému stavu řeckých železnic, jejichž zaměstnanci dnes ze stejného důvodu stávkují. Přidali se k nim i zaměstnanci aténského metra.

Demonstrace se ve středu večer konaly v Aténách, Soluni či ve městě Larisa, u něhož se v úterý před půlnocí osobní vlak čelně srazil s nákladním. Protestující kritizují řeckou vládu za špatný stav železniční infrastruktury, který podle nich k nehodě přispěl. Podle šéfa asociace strojvůdců i na hlavní trati mezi Aténami a Soluní, kde nehoda stala, chybí elektronický varovný systém. Rovněž zástupce železničních odborů deníku Kathimerini řekl, že mezi Aténami a Soluní signalizace nebezpečí nefunguje.

Zatímco většina demonstrantů protestovala pokojně, někteří seděli na silnici se svíčkami a drželi pietu za oběti nehody, později večer se radikální skupiny střetly s policií, která proti nim použila slzný plyn. Demonstrovalo se před parlamentem i sídlem společnosti Hellenic Train, která provozuje osobní i nákladní železniční dopravu v Řecku.

Zaměstnanci železnic v Řecku na dnešek vyhlásili 24hodinovou stávku. Přidali se k nim i zaměstnanci aténského metra, kteří si stěžují na stejné problémy – nedostatek personálu a zastaralou techniku. Jedna ze tří linek metra ale funguje normálně.

Video  Při srážce dvou vlaků v Řecku zahynulo mnoho lidí.  - Twitter
Video se připravuje ...

Příčina úterní nehody se vyšetřuje, zřejmě šlo o lidské selhání. Už ve středu zadržela policie přednostu stanice v Larise, který podle některých médií přiznal chybu a dnes stane před soudcem. Řecká vláda slíbila kromě pomoci pozůstalým nehodu důkladně vyšetřit a přijmout taková opatření, aby už se nic podobného nestalo. Zodpovědnost za stav řeckých železnic přijal i ministr dopravy Kostas Karamanlis, který ve středu rezignoval. Podle AP také řekl, že se snažil „ze všech sil“ zlepšit železniční systém, který podle něj není ve stavu, který „by odpovídal 21. století“.

Stále pokračuje identifikace obětí, také s pomocí analýzy DNA a vzorků od příbuzných, i pátrací a vyprošťovací akce, počet obětí tak může dále vzrůst. „V jednom z vagonů měl oheň obzvlášť vysokou teplotu, 1300 stupňů Celsia,“ řekl mluvčí hasičského sboru ve středu k obtížnosti záchranných prací v prvních hodinách po neštěstí.

V osobním vlaku bylo 342 cestujících a deset členů posádky, v nákladním vlaku byli dva lidé. Mezi oběťmi je mnoho mladých lidí. Ze sedmi desítek hospitalizovaných bylo 15 propuštěno, šest zraněných leží na jednotkách intenzivní péče.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání