Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Osudy obětí železniční tragédie v Řecku: Strojvedoucí plánoval svatbu, smrt krásné cestující potvrdil test DNA

Autor: rix, ČTK - 
4. března 2023
05:00

Mrtvých po úterní srážce vlaků v Řecku je podle úterních údajů už 57. Do nedaleké Larisy přijíždějí příbuzní obětí, kteří se snaží identifikovat své blízké za pomoci testů DNA. Mezi mrtvými je sympatická Ifigenie nebo strojvedoucí Nikos. Ten měl krátce před vysněnou svatbou se svou přítelkyní. Nedávno společně oslavili jeho narozeniny. 

Třiadvacetiletá Ifigenie Mitská byla ještě donedávna mezi pohřešovanými. Příbuzní žili v naději, že tragédii přežila. Krátce na to ale přišla smutná zpráva. Rodinný právník podle serveru real.gr. potvrdil, že Řekyně zemřela. Potvrdily to testy DNA. 

Video  Letecké záběry nehody vlaků v Řecku  - Reuters
Video se připravuje ...

Podobný osud měl i Vaios Vlachos z Karditsy. Po nehodě po něm usilovně pátral jeho bratr Vangelis. Tělo rodina identifikovala ve čtvrtek. „Bohužel máme špatné zprávy,“ uvedli příbuzní na sociálních sítích a potvrdili smrt svého milovaného. 

Vaios se vracel z Atén do Soluně spolu se svou partnerkou. Ta nehodu přežila, nicméně leží s vážným poraněním mozku na jednotce intenzivní péče. Vaiosova matka se svého syna po nehodě pokusila kontaktovat. Mobil už jí ale nezvedl. 

„Děkuji vám všem za veškerou pomoc a podporu a všechny informace, které jste nám poskytli,“ napsal jeho bratr. „Teď už si jen můžeme přát, aby se našli i další pohřešovaní,“ dodal. 

Tragický je také osud strojvedoucího osobního vlaku. Osmadvacetiletý Nikos Nalbandis měl přitom krásné vyhlídky. Se svou partnerkou oslavil osmadvacáté narozeniny a společně se těšili na vysněnou svatbu. 

Jejich sny ale zpřetrhala strašlivá nehoda. Nikos neměl šanci čelní střet přežít. Byl na místě mrtvý. „Čekám, až se vrátíš, aby se naše sny staly skutečností,“ zoufala si zdrcená partnerka. „Sleduj mě odtamtud, navždy tě budu milovat,“ dodala. 

Příčina úterní nehody je dál v šetření, zřejmě šlo o lidské selhání. Už ve středu zadržela policie přednostu stanice v Larise, který dnes stanul před soudcem. „Přemýšlí nad tím, co se stalo, a nedokáže unést tíhu odpovědnosti,“ řekl jeho advokát.

Podle něj klient uznává svůj podíl odpovědnosti, na tragédii se ale podílela celá řada faktorů, které bude muset justice vzít v potaz, uvedl advokát. Muži hrozí obvinění ze zabití a dlouhý trest odnětí svobody. Řecká média poukázala, že dotyčný na stanovišti pracoval jen o něco déle než měsíc.

Řecká vláda slíbila kromě pomoci pozůstalým nehodu důkladně vyšetřit a přijmout taková opatření, aby už se nic podobného nemohlo opakovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání