Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dramatické pátrání po štěněti Frankovi v Krkonoších: Pomůže hárající fena?

Autor: VaB - 
1. února 2023
11:23

Už několik dní pátrá Markéta po svém milovaném huskym Frankovi. Ten se ztratil koncem ledna z Dolních Míseček. Usilovné pátrání zatím nikam nevedlo, parta se snažila štěně nalákat na hárající fenu, mají rozmístěné i odchytové klece. Vědí, že v Krkonoších někde chodí, chtějí mu teď ale dát klid. Pátrací akci komplikuje i horské počasí a sněžení.

Husky Frank se ztratil 29. ledna na cestě z Dolních Míseček na Vrbatovku v Krkonoších. V horách byl se svou paničkou Markétou a skupinou dalších lidí. V jednu chvíli kolem nich ale projel lyžař, pes se lekl a zaběhl se do lesů.

„Bojí se, ale je moc hodný na psy i na lidi. Spíš se bude držet stranou a tak je důležité koukat kolem sebe, může se schovávat,“ popsala majitelka na instagramu, kde prosí o pomoc. Poznávacím znakem může být obojek, psí známka nebo červený postroj.

Nekonečné pátrání

Pátrání trvá už několik dní, zatím ale bezvýsledně. Pátrají jak přes den, tak i v noci. A právě druhá noční hlídka v krkonošském pátrání pro ně byla úspěšná – Franka viděli, takže vědí, že je v pořádku a někde v okolí pobíhá.

V okolí mají rozmístěné i dvě sklopné odchytové klece, stan s pelechem a jídlem. Pomoci by mohla i hárající fena. „Největší úspěch na odchyt nám všude radí – háravka. Předpokládám, že pátrání bude úspěšné až ho naučíme na stanoviště, kde jsem já, psi co zná, háravky a jídlo,“ píše Markéta v jednom z příspěvků.  

„Frank nebyl viděn, stopy ano, snažili jsme se ho směřovat na klece, dnes už jsme nemohli udělat víc, končíme, snad se chytí,“ popsala v noci na středu majitelka. Později ale dodala, že Frankovi dají na chvíli absolutní klid. Vědí, že žije, kde se pohybuje a nezbývá nic jiného než čekat. 

Podle Markéty se usadil v oblastí Dolní Mísečky nízko v lesích. „Teď je potřeba aby se k nim naučil chodit na určitá místa - zatim se nikam nevrací tak pravidelně o čem víme, aby se dal odchytit. Prosím nehledejme, dejme mu čas, jestli jste v okolí v rámci vlastních plánů, koukejte kolem sebe," dodává vystrašená majitelka. 

Komplikací je i špatné počasí, silné sněžení a aktuálně v Krkonoších i zvýšená výstraha kvůli lavinám. „Každý den tu napadne velké množství sněhu a bude padat dál. Řešíme i zapadaný auta, není to vždy bezpečné,“ dodává slečna s tím, že se po lese ještě s jiným psem projde kvůli pachovým stopám. A nastraží fotopasti. Na závěr poděkovala i za velkou pomoc všem, kteří jí nezištně pomáhají.

Video  Pražští policisté obvinili z nebezpečného vyhrožování cizince. Ten vytáhl nůž na jednoho ze zaměstnanců hotelu na Žižkově. (leden 2023)  - Policie České republiky
Video se připravuje ...

Jasna-mysl ( 1. února 2023 14:19 )

Držím palce. Měla jsem malamuta, utíkal. Teprve v 7letech se naucil vracet. Proste vystřelil a letěl stále dopředu. Ale jsou to milackove.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání