Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Terezu H. po propuštění čekají první Vánoce v České republice: Jak slavila svátky v minulých letech?

  • Autor: jel - 
    16. 12. 2022
    05:00

    Češku Terezu H. (26) zadrželi v roce 2018 na letišti v pákistánském Láhauru. Celníci měli v jejím kufru najít devět kilo heroinu. O rok později byla mladá blondýnka nepravomocně odsouzena k osmi letům a osmi měsícům ve vězení. Loni byla nakonec osvobozena, než se tak ale stalo, strávila troje Vánoce za mřížemi a jedny sice už mimo věznici, nicméně stále nedobrovolně v Pákistánu. Letos ji po letech čekají konečně svátky v České republice.

  • 1.2018: Zbytečná cesta k soudu

    Video  Tereza na Štědrý den  - Blesk.cz/ Dunya News
    Video se připravuje ...

    První vánoční svátky ve vězení byly pro Terezu H. těžké. Celý rok 2018 strávila střídavě za mřížemi a u soudu. Rozsudek nad ní však stále nebyl vynesen, i když ona sama věřila, že už tou dobou bude s blízkými. 

    „Modlím se za vánoční zázrak. Pokud budu ,slavit' v base, budou to ty nejhorší Vánoce v mém životě,“ napsala tehdy Blesku. Zázrak nepřišel, smutná zpráva Terezu zasáhla.

    „Je mi moc líto, že nemůžu být na Vánoce s mojí rodinou, ale nedá se s tím nic dělat,“ uvedla. 

    Soudce nepřišel

    Přímo 24. prosince měl navíc soud projednávat její případ. Soudce se ale nakonec neobtěžoval dorazit. Mladá Češka se tak do jednací síně trmácela úplně zbytečně. „Vánoce jsem letos neslavila, a ani nebudu,“ uvedla pak cestou od soudu.

    Drobnou radost jí chtěl udělat její tehdejší právník, který se za ní vydal 25. prosince s drobným dárkem, ostraha ho však prý za klientkou nepustila.

    Tereza před soudem Tereza před soudem | Blesk

  • 2.2019: Vánoční vězeňská strava

    Tereza opouští soud po vynesení rozsudku Tereza opouští soud po vynesení rozsudku | Blesk.cz

    V březnu roku 2019 pákistánský soud vynesl nad Terezou zničující rozsudek - osm let a osm měsíců za mřížemi. Rozsudek byl však nepravomocný. Mladá Češka se proti němu odvolala a doufala, že vánoční svátky v roce 2019 už stráví doma. 

    Bohužel se spletla a jednání se neuvěřitelně vlekla. Ještě  počátkem prosince toho roku měla naději, ale marně. Nezbývalo jí než se smířit s dalším Štědrým dnem v cele.

    Specialita pro křesťanské vězně

    Pákistánské věznice mají specifická pravidla pro zacházení s křesťany. Během vánočních svátků podle vězeňských regulí dostávali také speciální jídlo.

    „Křesťanským vězňům bude podávána zvláštní extra dieta, která se skládá z rýže, vegetariánské náhražky přepouštěného másla, lékořice a dalších ingrediencí uvařených do podoby sladké rýže,“ uvádí pravidla pro řízení pákistánských věznic.

  • 3.2020: Do třetice a naposledy

    Během koronavirové pandemie bylo fungování pákistánských soudů značně omezeno. Koncem roku byla situace s epidemií covidu tak špatná, že soudy měly od 14. prosince do 1. ledna volno. Zabývaly se pouze nejdůležitějšími případy, mezi které ovšem Terezina kauza nepatřila. 

    Něco na zahřátí

    Mladá Česka tak strávila v pořadí už třetí svátky ve vězení. Protože se tehdy pohybovala noční teplota v Pákistánu jen lehce nad nulou, vězeňkyně dostaly od dozorců teplejší deky.

    Podle pákistánské zdroje Blesku i v roce 2020 dostala k jídlu sladkou rýži, navíc měla prý i dort. „Tereze bude předán dort od správy věznice, který rozkrojí 25. prosince s ostatními ženami. Tyto Vánoce Tereza dostane nové kalhoty a tričko,“ tvrdil zdroj.

    Tehdy možná pohledná blondýnka ani netušila, že jsou to naštěstí její poslední svátky za mřížemi.

  • 4.2021: Konečně svoboda

     

    Video  Tereza nemůže z Pakistánu domů. Čína má covid tábory. A Rychlý končí!  - Bára Horáková, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

    Počátkem listopadu roku 2021 se Tereze konečně splnil sen. Po čtyřech strastiplných letech v pákistánské věznici soud konečně vyslechl argumenty jejího právníka a zprostil ji obvinění. 

    Byla sice volná, za rodinou do rodné země na svátky ale nemohla. Celníci jí totiž odmítali vydat pas, bez kterého zkrátka domů nemohla.

    Těsně před Štědrým dnem se objevila informace, že pohledná blondýnka už Pákistán opustila a odcestovala domů. To však nebyla pravda. „Terezka v Česku není,“ uvedla loni jasně její babička pro server Život v Česku„Rádi bychom ji měli doma na Vánoce,“ dodala.

    Spor právníků

    Celou situaci navíc tehdy komplikoval podivný spor mezi právníky Saifúlem Malúkem a Asgharem Dogarem. Ti se totiž 15. prosince dostavili k soudu oba a oba svorně tvrdili, že jsou právními zástupci Terezy H. 

    „Právnímu zástupci celníků vadí, že oba muži přinesli dokument s Tereziným podpisem. Tereza určitě nepožádala oba právníky, aby jí věci vyzvedli,“ popsal situaci zdroj Blesku.

    Tereza H. po propuštění Tereza H. po propuštění | Instagram.com/ terezahluskova_

     

  • 5.2021: Vánoce v létě?

    Vánoce s rodiči oslavila v červnu. Vánoce s rodiči oslavila v červnu. | Instagram.com/ terezahluskova_

    Celý spor ohledně vydání pasu se řádně protáhl. Tereza nakonec přiletěla do České republiky až na jaře roku 2022. Na nějakou dobu se pak stáhla do ústraní, později si ale založila profil na sociální síti, kde se fanouškům svěřila i s tím, jaké to bylo ve věznici. 

    V červenci popsala svoje pocity ohledně prvních svátků, které neslavila ve vězení. „24. 12. 2021. První opravdové Vánoce po pěti letech!!! To byla pecka. Pečení cukroví, poslouchání koled, ryba, bramborový salát a dárky a… víno!“ napsala a připojila fotografii u vánočního stromečku vyrobeného z papíru.

    Dodala, že každý rok posílala rodině z vězení vlastnoručně vyrobené dárky jako například knihy, přáníčka, šperkovnice vyrobené z krabic od ubrusů. „Fantazii se meze nekladou a je fakt, že nejhezčí dárek je ten od srdce. Tak přeji veselé Vánoce v červnu, snad to nevadí,“ uzavřela. 

    Co ji čeká letos?

    Tereza je v současné době velmi zamilovaná, a tak se dá čekat, že stráví svátky s partnerem. Zřejmě už se na první opravdové Vánoce doma po propuštění z vězení velice těší, protože na začátku prosince se na instagramu pochlubila fotografií s vánočním povlečením. 

  • 6.Galerie:

martinyk ( 17. prosince 2022 19:03 )

To na kameře byl cukr, kterého je v Pákistánu nedostatek. Koks jí tam podstrčili celníci 👻

jajas ( 16. prosince 2022 23:28 )

Tak koukám, že holčina už zase špulí pusu...že by opět "naskočila" do toho "rozjetého vlaku, který ji zavezl do Pakistánu"?

nika70 ( 16. prosince 2022 19:34 )

Chtěl jsi říct z luxusní děv.y, že?

nika70 ( 16. prosince 2022 19:33 )

Z principu. To pak bude každý dealer, děv.a a feťák celebrita?

radsab ( 16. prosince 2022 18:24 )

Jak prosté - nečti to!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání