Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vědecká vizualizace: To je člověk roku 3000! Má textovací klepeto

Autor: Ladislav Sdrzallek - 
9. listopadu 2022
06:20

Do zblbnutí zíráme do počítačů a mobilů a vědci už řeší, jak se naše nové návyky propíší do dalšího vývoje lidstva. Pohled na model, jemuž dali jméno Mindy, není právě veselý. Takoví lidé mají chodit po Zemi, až se bude psát rok 3000!

Tak se má člověk za méně než 800 let proměnit v důsledku nadužívání technologií. Mindy je nápadně shrbená, od toho, jak věčně kouká dolů na chytrý telefon, tablet, hodinky…

Nový palec

Na ruce se jí vyvinulo nepřehlédnutelné »klepeto«, to v důsledku úchopu telefonu a nadměrné práce palce. „Úchop telefonu může způsobit napětí v určitých bodech, tady syndrom kubitálního tunelu a takzvané textovací klepeto,“ vysvětlil doktor Nikola Djordjevic z Med Alert Help. Palec je trvale zahnutý, už uzpůsobený věčnému rejdění po displeji. Rovněž loket silnější ruky má Mindy standardně nastaven na úhel 90°, už se pro to vžívá pojem »smartphonový loket«.

Kulatá záda

V důsledku hodin sezení před obrazovkami bude mít nejen kulatá záda a nahrbenou celou postavu, ale také silnější krk. „Při práci na počítači nebo na telefonu předkláníme hlavu a přetěžuje svaly na zadní straně krku, aby ji udržely. Unaví se a bolí. A během staletí zbytní,“ popsal lékař K. Daniel Riew z newyorské presbyteriánské Orch Spine Hospital.

Ochrana očí

Mezi další očekávané evoluční rysy patří tlustší lebka a menší mozek a také druhé víčko bránící nadměrnému vystavení oka paprskům modrého světla. „Lidem se buď vyvine větší vnitřní víčko, nebo může být čočka oka evolučně posunuta tak, že blokuje příchozí modré světlo, ale ne jiná světla s vyšší vlnovou délkou, jako je zelená, žlutá nebo červená,“ objasňuje Kasun Ratnayake z univerzity v Toledu.

Video  Příbuzní hnašli ztracenou ženu v žaludku obří krajty  - Reuters/ViralPress
Video se připravuje ...

zuzakirsch ( 9. listopadu 2022 09:45 )

V MHD 95 procent lidí čučí do mobilu. První, co dělají v restauracích po jídle, je vzít do pazour mobil. A když přijdou domů, tak v tom veselé pokračují. Žádné vzdělávání nebo pracovní záležitosti. Studují tam instagram, drby a podobně.

defakto ( 9. listopadu 2022 09:32 )

... už ted mají někteří lidi malé skoro zakrnělé ruce , je hned vidět že nikdy fyzicky nedělaly.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání